Vem är vulgär, Sturmark?

Humanisternas ordförande Christer Sturmark gör som han brukar: går till aggressivt personangrepp. Efter ett års debatterande med honom är jag van men det är lika trist varje gång.

Jag har över huvud taget inte nämnt hans namn i min artikel i Kyrkans tidning ändå ser han sig nödgad att gå till frontalangrepp. Och självklart har jag inte kallat honom sjuk eller personlighetsstörd. Däremot får jag ständigt en massa mer eller mindre idiotförklarande epitet östa över mig av Sturmark.

Christer Sturmark behöver långt utrymme för sina personpåhopp. På min artikel vars omfång är 1200 tecken svarar han med över 4300 tecken. Det blir inte bättre för det. Bland alla utfall mot mig finns en ynka mening som har något verkligt att säga. Nämligen följande: Personligen vill jag också se ett sekulärt samhälle i vårt land.

Det var en intressant deklaration av Humanisternas ordförande. Äntligen ett erkännande. Jag har således rätt i att Humanisternas kamp inte bara gäller den sekulära staten utan också införandet av ett religionslöst samhälle.

Hur ska då detta religionslösa samhället se ut? Därom tiger Sturmark. Det är fint att Sturmark tycker kyrkor är vackra men får de användas till något mer än bara museial verksamhet? Får vi troende utöva vår tro i offentligheten eller är vi förpassade till enbart den privata sfären? Får vi bära religiösa symboler? Får vi läsa religiösa texter högt och samlas på offentliga platser kallat kyrka, synagoga eller moské? Får vi skriva om religion i tidningarna? Får vi bilda opinion utifrån vår tro?

Sturmarks samhällsvision skrämmer. Historiens förlagor talar sitt tydliga språk: där man försökt förbjuda religion eller kultur där skrumpnar demokratin och människovärdet sätts på undantag. Det sekulära samhället är ingen oskyldig samhällsvision.

Det vore bra om Sturmark ägnade sig åt att förklara vad han menar med ett sekulärt samhälle i stället för att fortsätta sina hätska personpåhopp mot oss som undrar. Om inte annat för att Sturmarks urspårade debatteknik håller på att bli en belastning för Humanisterna.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.