Vi duckar inte för kritiken

Peter Åström, stiftsprost, Västerås stift
Överlevnadsguiden gör inte anspråk på att de teologiska tolkningar den innehåller är de enda möjliga, uppger debattören.

REPLIK Vi är inte ute efter att försöka övertyga den som tycker att exegetiken är bristfällig, eller tycker att vi är helt fel ute när det gäller frågor kring hbtq, svarar stiftsprost Peter Åström.

I vårt arbete och vår verksamhet möter vi många unga hbtq-personer och deras familjer. 

Några av dessa unga har varit med och skrivit Överlevnadsguiden som ett stöd till andra unga att få vara den en är just nu. 

Överlevnadsguiden innehåller några teologiska tolkningar som varit viktiga för hbtq-personer som velat se sig själva och sina liv som delar av den bibliska berättelsen. Överlevnadsguiden gör inte anspråk på att dessa tolkningar är de enda möjliga.

Överlevnadsguiden gör däremot anspråk på att vara precis vad den heter. Självmordsstatistiken bland unga hbtq-personer är nämligen oacceptabel.

Vad vill vi då genom Överlevnadsguiden säga till dessa unga människor?

Vi vill att du som hbtq-person ska vilja och orka leva.

Vi vill att du som hbtq-person ska se en möjlighet att finna närhet till Gud i Jesus Kristus.

Vi tror att du som hbtq-person kan hitta den viljan, orken och närheten bland annat genom att våga läsa och leva dig in i bibelns texter och berättelser.

Vi vill med guiden säga att du som hbtq-person är gränslöst älskad i en värld som ofta letar
efter gränser för den gränslösa kärleken.

Vi är inte ute efter att försöka övertyga dig som tycker att exegetiken är bristfällig, eller tycker att vi är helt fel ute när det gäller frågor kring hbtq. Det betyder inte att vi nu duckar för kritiken och den exegetiska debatten, utan bara att vi väljer att förbli i ögonhöjd med dessa unga hbtq-personer och deras familjer.

Peter Åström
stiftsprost 
Västerås stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Senaste artiklar