
Foto: Emrah Gumel, Magnus Aronson och privat
För att möta våra ungas längtan efter andlighet och fördjupning så krävs det utförlighet och en mångfald av perspektiv i kyrkans undervisning. Vi behöver våga oss på de svåra frågorna och hitta en nyttig balans i att förenkla och förklara. Vi får inte heller värdera olika perspektiv i kyrkans teologiska bredd.
På många håll i Svenska kyrkan, samt i Svenska kyrkans unga arbetas det mycket med fördjupning för unga och hjälpa dem att upptäcka den kristna tron. Inte bara för att det är ett av kyrkans grunduppdrag, men också för att nyfikenheten ökat mycket de senaste åren. Vi ser ett större utrymme åt teologi i sociala medier. Vi ser fler hängivna konfirmander som vill fortsätta sin kyrkliga bana. Vi ser också att fler av kyrkans engagerade utbildar sig till prästyrket, snarare än något annat profilyrke. Vi kan alltså mejsla ut att fördjupningen är ett ämne som lockar.
Fördjupning erbjuds i många församlingar på ett sätt som motsvarar behoven, men inte överallt. Kollar vi på Caroline Klintborgs undersökning om konfirmandundervisningen ser vi hur en del unga fortfarande saknar ett andligt språk att tala tro med, och att man önskat mer från just undervisningen och samtalen.
För att kunna fördjupa undervisningen i exempelvis ungdomsgrupper krävs det att vi förstår ungas längtan att lära sig prata tro. Vi har sett att man ofta väljer att förenkla saker som liturgi och språk när man pratar om kyrkolivets olika frågor. Men unga behöver också få känna sig behandlade som mogna människor och få lära sig om till exempel vår rika liturgi på ett utförligt sätt. Hur ska man annars kunna ta steget från ungdomsmässan till söndagsmässan?
Förenkla och förklara är inte varandras motsatser. Det finns en balans mellan de två som är olika från församling till församling, som man måste känna in för att kontinuerligt utmana och bjuda in unga. Så småningom får man lära sig vad som ryms i vår lutherska gren av den världsvida kyrkan. Då kan vi hålla teologin levande för nästa generation.
Något som också är viktigt är att våga prata de svåra och känsliga frågorna. Den senaste tidens debatt kring olika sociala medier-predikanter som fått mycket utrymme att påverka har varit viktig. Vi får inte glömma bort att dagens unga växer upp i en otroligt polariserad värld, där debatter och upplevelser kan bli väldigt binära. Det är klart man tar i rygg på de man får lära sig av. Men våra egna röster är också tunga. Här kan vi kontinuerligt hålla igång samtalet, förklara och om någon sådan finns, ge vår kyrkas hållning.
I vissa frågor som till exempel liturgi finns det olika uttryck som skiljer sig mellan församling och församling, och det måste vi vara tydliga med. Konsekvenserna av att ge vissa uppfattningar i vår kyrkas teologiska bredd en dålig ton bland unga kan bli stora och problematiska. Vi måste jobba för en respektfull och sammanhållen kyrka! Det är också viktigt att vi inte dömer ut någon för att komma med sina frågor, för det är aldrig frågorna det är fel på.
Ungas engagemang i både kyrkan och samhället har inte minskat – bara tagit nya former. Unga påverkar fortfarande i lika hög grad, utefter det som de själva lärt sig. Vi är en produkt av vår kontext, i detta fall vår församling. Vi har alla en viktig roll i att fortsätta de teologiska samtalen, och motsvara den andliga längtan som våra unga bär på.
Noa Edwardsson, organist, driver kontot @svenskakyrkmemes
Johnny Stigesjö, präst, driver kontot @praesten_johnny
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.