Vi måste synas på gator och torg!

Eva Zetterberg Ombud för Maria Magdalena församling i Stockholms stift

Göra skillnad i Uppsala för ett par veckor sedan. 

Foto: Marcus Gustafsson

Så ser vi till att intressera fler än oss som redan är ”frälsta”!

Jag vill tacka för en fin helg, 1-2 oktober, i Uppsala, ägnad åt Act Svenska kyrkan med temat Göra Skillnad.  Det var givande att möta varandra och bli inspirerade av exempel från andra församlingar och av våra samarbetspartners från bland annat Sydafrika, Palestina och Colombia. Det var tre år sedan vi sågs sist i detta stora forum på grund av pandemin, men nu fylldes salarna på Uppsala Konsert och Kongress. Logistiken med mat, fika, teknik fungerade utmärkt. Blandningen av gemensam sång med föredrag och debatter bidrog till god stämning. Självklart saknade vi ärkebiskopen, som förhindrats av sjukdom att delta, men Erik Lysén, chef för Act, framförde hennes hälsning och upprepade hennes budskap från predikan vid riksdagens öppnande 2022: ”Det finns anledning till misströstan, men det finns ett överskott av godhet i världen ….”

Lördagens ljusmanifestation när vi bildade orden Act och sjöng tillsammans var stämningsfull men en del frågor inställer sig ändå.  Av kostnadsskäl tycker jag det kunde räckt med en heldag men det jag framför allt efterlyser är en gemensam utåtriktad aktion med insamling på gator och torg. Alla deltagare hade kunnat gå ut gemensamt i grupper om tre eller fyra personer med en insamlingsbössa, informationsblad och kanske ambulerade gatusångare. Därmed hade vi både fått mer uppmärksamhet och mer pengar till Act. Som Erik Lysén så riktigt påpekade så behövs det mer av de globala frågorna i den svenska debatten. Som ett exempel nämnde han att i en av de avslutande valdebatterna så ägnades endast 26 sekunder åt världen utanför Sverige!

Så inför kommande evenemang med Act, gör flera och mindre möten, men framför allt – låt oss föra ut budskapet på gator och torg och se till att intressera fler än oss som redan är ”frälsta”!

Eva Zetterberg
Ombud för Maria Magdalena församling i Stockholms stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.