Vi som kämpar blir inte hjälpta av tillrop om att kyrkan är rik

Magnus Nystedt kyrkorådets ordförande i Kumla-Tärna-Kila församling

Foto: Janerik Henriksson/TT

Replik. Om min bild av vår ekonomiska situation i vår församling är felaktig, skulle jag gärna bli korrigerad. Men då vill jag också veta varifrån ska pengarna eller besparingarna komma.

REPLIK

 

Nyligen skrev Pether Nordin i Kyrkans Tidning att: ”överskotten är mycket stora” för ”församlingar och pastorat som för Svenska kyrkan i helhet”. Han pekar på en god soliditet och en bild som: ”kraftfullt motsäger påståendet om kyrkans dåliga ekonomi”. Det är en bild som jag mer än gärna skulle känna igen, men tyvärr kan jag inte göra det.

Vår församling Kumla-Tärna-Kila i Sala landade visserligen på ett blygsamt plusresultat för 2024 (då vi fortfarande var ett pastorat). Men det var inte på grund av att verksamheten gick plus utan i huvudsak på grund av uppskjutet underhåll och utdelning från finansiella tillgångar. Vi är en liten församling med små marginaler och vi känner inte av den goda ekonomiska situationen som Nordin målar upp.

För några år sedan höjde vi kyrkoavgiften och gravskötselavgiften. Visserligen hade inte det gjorts då på många år så det blev nog en smärre chock för vissa, och det beklagar vi. Samtidigt har vi dragit ner på verksamhet och gjort det vi kan för att skjuta upp visst underhåll. Nu genomför vi kostsamma förändringar gällande fastigheter med förhoppningen att på längre sikt spara pengar. 

Men kanske är det självbilden som skaver, vad vet jag. 2021 skrev jag förmodar samma Pether Nordin att: ”Svenska kyrkans dåliga ekonomi är en stor del av den kyrkliga självbilden på alla nivåer.” På ett liknande sätt sammanfattar han redan då att: ”kassakistan är långt ifrån tom” och ”att Svenska kyrkans ekonomi som helhet betraktat är vid mycket god vigör!”

Jag har inte dubbelkollat Nordins siffror utan utgår från att de är korrekta. Men då blir ju frågan om vad vi i en liten församling, med minskande antal tillhöriga och en ekonomi som, enligt vår egen bedömning, är svag, ska tänka om hans sammanställning? Om det är så att vår självbild är felaktig, som Nordin verkar mena, skulle allt bli bra om vi bara såg oss själva som rika? Tveksamt, tror jag.

Vi är många som nästan dagligen kämpar med en svag ekonomi, i olika delar av Svenska kyrkan. Vi är inte hjälpta av tillrop om att kyrkan är rik, lika lite som vi ska falla ner i depression över dåliga siffror.

Om min bild av vår ekonomiska situation i vår församling är felaktig, skulle jag gärna bli korrigerad. Men då vill jag också veta varifrån ska pengarna eller besparingarna komma, för utan mer pengar eller lägre kostnader ser jag inte hur vår ekonomiska situation ska se mer positiv ut.

 

Magnus Nystedt, kyrkorådets ordförande i Kumla-Tärna-Kila församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.