Fyra dagar med storslagen körsång

Imorgon torsdag är det dags för Stockholms stifts stora musikfest Jubilate. Då delas också St Ceciliapriset ut till en person som förtjänstfullt verkat för musiklivet.

Förra året var det den kända kör- och dirigentprofilen Gustaf Sjöqvist som fick ta emot diplom och 10 000 kronor ur biskopens hand. I år har 17 personer nominerats från stiftets olika församlingar. På torsdag kväll får vi veta vem det blir.  De fyra dagarna präglas av körmusik i stor skala framförd av stiftets olika körer i en mängd kyrkor där även ovana körsångare bjuds in att sjunga med i vissa verk.
– I år erbjuder vi  körsångare att sjunga med i Chichester Psalms av Leonard Bernstein med text på hebreiska i Storkyrkan, vi får se hur många som vågar ta sig an den utmaningen, säger stiftsmusiker Erika Alfredsson Bohlin huvudansvarig för dagarna.
Vågar man sig inte på dettta finns det möjlighet att deltaga i en sing-a-long där Mozarts Requiem står på repertoaren och även allmänheten får vara med.
 
Förra året kom det 450 personer till Matteus kyrka varav 350 sjöng med och ”bara” hundra lyssnade.
– Det kommer fler och fler varje år, man kommer hela körer ihop eller en och en. Många är körledare som tycker att det är otroligt roligt att för en gång skull själva bli ledda i ett verk som man kanske inte klarar att sätta upp i hemförsamlingen. Eller så blir man inspirerad av att göra det, säger Erika Alfredsson Bohlin.

Jubilatedagarna innehåller också stora verk som ”The Armed Man” av Karl Jenkins som framförs i S:t Jacobs kyrka, Bachs H-mollmässan i Brännkyrka samt Händels Messias i Tibble kyrka. Ett lite mer udda val är Ljuskonserten LUME som framförs i S:t Tomas kyrka där besökare får vara med och lysa upp kyrkans klosterträdgård.

Fakta: Jubilate

Festen är ett arrangemang mellan Stockholms stifts kyrkosångarförbund, Stockholms stift kyrkomusikerförening, Sensus och Stockholms stift. Jubilate pågår mellan den 2-5 februari.

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.