Han är utsedd till Årets körledare

Mats Nilsson, körledare i Maria Magdalena församling i Stockholm har utsetts till Årets körledare av Föreningen Sveriges Körledare och Rosenborg-Gehrman, i samband med Eric Ericsson-dagen . –Oväntat och mycket trevligt, säger en glad Mats Nilsson.

-Det är förmodligen kollegor som nominerat mig och det känns ju extra roligt och utnämningen är en bekräftelse på att man faktiskt gjort något bra, säger Mats Nilsson.

Han fick ta emot priset, ett stipendium på 50 000 kronor, vid Sveriges körledares årliga konvent som i år hölls i Visby. I motiveringen skriver man bland annat; ”Mats Nilsson har under många år förmedlat körmusik på mycket hög nivå, inte bara på många håll i Sverige utan också runtom i världen. Han har lett egna körer och han har arbetat som instuderare åt flera av världens allra främsta dirigenter. Han är känd för ett hängivet, engagerat, entusiasmerande och kunnigt dirigentskap.”

Förutom att han leder två körer i Maria Magdalena församling; Kammarkören och en Vokalensemble för unga röster med Svenska Barockorkestern, så är han också lektor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Mellan åren 1998-2003 tjänstgjorde han som Musical Director för Sydney Philharmonia Choirs i Australien.

Pengarna vill Mats Nilsson använda till förkovran.
-Redan nu åker jag ofta till London för att träffa dirigenter som jag tycker mycket om, till exempel Andrew Parrot och John Elliot Gardnier. Kanske kan jag nu planera för en längre vistelse där för att få impulser och studera deras arbete, säger han.

Nästa tillfälle att se och höra Mats Nilsson  kör är den 2 november då Kammarkören framför Mozarts Mässa i c-moll med solister som Elin Rombo, i Maria Magdalena kyrka.

 

Lyssna på kören här

Signe Hassler

Taggar:

Musikpris

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.