Årskrönika: Så minns vi 2015

Roligast, argast och mest överraskande under året som gick. Kyrkans Tidning har hela listan.

Årets alla är journalister
Ärkebiskopens podd

Gör-det-själv är den digitaliserade mediebranschens nya svarta, och sällan har så många (män)
känt sig kallade. I våras sjösatte ärkebiskopen alternativet Prata till punkt, intervjuserien som kombinerar intellektuell tyngd med den intervjutekniska charmen från barnreportarna på REA. Vi säger som Antje: ”Oj!”

Bubblare: Läsarpodden. Begripligt och tänkvärt teologisnack med Joel Halldorf och Patrik Hagman.

Årets humorist
Kent Wisti

Malmöprästen som skojar snabbare än sin egen skugga. Driver Twitters mest omtalade kyrkanknutna konto och har i både ord och bild formtoppat under 2015. Kan få vad som helst att trenda när som helst. Tröttnar ibland på sig själv. Det borde fler göra.

Bubblare: Johan Tyrberg. Biskopskollegiets pralin bland hermelinerna.

Årets tv-serie i svenskkyrklig miljö
Tro, hopp och kärlek

Vad har svensken svårare att tro på än Gud? Svar: Att präster är som vanligt folk. Döm om publikens förvåning när tre präster kastades ut på dejtingmarknaden och var lika trevande som alla andra. Kärlek – så lätt att tala om i predikstolen, så svår att utöva på en skärgårdsbrygga.

Bubblare: SVT:s dramaserie Ängelby. Inte särskilt svenskkyrklig. Dock skildring av en starkt andligt sövande miljö.

Årets blogg
Swensk Kyrkobulletin

Den slumrar men sover icke, bloggen Swensk Kyrkobulletin med tillhörande Twitterkontot
@kyrkbullen. Ibland piggnar den till och lyckas leverera sin patenterade blandning av bitande satir och lågmäld godmodighet. Som så här apropå EFS medarbetardagar i Etiopien: ”Nomineringsgruppen PISK vill stänga Sveriges gränser. 

– Det passar extra bra nu när hela EFS är utomlands, säger Kenneth Ekollon”.

Årets vittnesbörd
Magnus Falkehed och Niclas Hammarström

Journalisterna som reste till Syrien och satt fängslade i sex veckor och i boken Idag ska vi inte dö berättar om hur de bad varje dag, trots att ingen av dem var särskilt utövande kristen tidigare. ”Våra böner var på liv och död”, sade Niclas Hammarström i mars till Kyrkans Tidning.

Bubblare: Sonja Abrahamsson, en av nöjesjournalistikens coolaste katter, kommer ut som kristen med helt oironiskt vittnesbörd om hur Jesus räddat henne.

Årets debatt
Kyrkohandboken

Hastverk, pekoral, bildningsförakt, tjänstemannastyre. Invektiven mot kyrkohandboksförslaget har haglat, framför allt från kyrkomusiker och från Maria Schottenius på Dagens Nyheter. I dagarna rullar förslaget ut på sin tredje remissrunda. Fridfull jul önskar kyrkokansliet.

Bubblare: Kyrkan och partipolitiken. Förtroendevalda med partibok kritiserades och hyllades på KT:s debattsidor i nära tre månader.

Årets bonde
Syster Marianne

När köpte du en traktor till din jubilerande väninna senast? Syster Marianne i Alsike kloster fick precis vad hon ville till sin 90-årsdag, en äkta Grålle från 1957. ”Vi provkörde den redan på födelsedagen”, berättade syster Marianne för KT, enligt egen utsago bemärkelsedagens bästa minne.

Årets sidbyte
Berget

Som ett tordön under en retreat, så skrällde nyheten från meditationsgården Berget att en kaplan och tre diakoner och två andra i kommuniteten bestämt sig för att konvertera till katolska kyrkan. Glada och lättade var där-emot konvertiterna själva. Som insett att om inte påven kommer till Berget så får Berget komma till påven.

Bubblare: Richard Dawkins, som berättade för Skavlan att han inte är ateist utan agnostiker.

Årets det-finns-rum-i-härbärget
Flyktingarna

En ny arbetsuppgift för församlingarna, en stor och omvälvande. Asylsökande har sovit på kyrkbänkar, orgelläktare och församlingshemsgolv. Volontärer har kommit med strumpor, gosedjur och vattenflaskor. Inte minst har Sveriges diakoner fått veta att de lever. Men vem hjälper den som hjälper? Det blir årets utmaning 2016.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.