Efter bokmässan – tips från Se Människans åhörare

Ulla och Stig Dahl är veteraner bland besökarna på Svenska kyrkans scen. Ett par av deras höjdpunkter 2018 är samtalen med Elisabeth Åsbrink och Mikael Holmqvist, som går att se i efterhand på Youtube.

Paret Dahl har sedan 60 år sin andliga hemvist i Örgryte församling. Bokmässan i Göteborg har de besökt sedan långt innan de blev pensionärer. När programmet publiceras, sitter de hemma och prickar för vilka seminarier och samtal de vill höra. De gör var sitt schema. Ibland sitter de jämte varandra och lyssnar, ibland går de på olika programpunkter. Där emellan hörs de på mobilen för att bestämma tid för mat och fika.

– Halva tiden sitter vi här vid Se Människan, eftersom kyrkan har det i särklass bästa programmet, säger Stig Dahl.

– Ja, minst halva tiden. Det är alltid klass på intervjuarna också, det är viktigt, säger Ulla Dahl.

Vilka samtal har varit höjdpunkter för er genom åren?

– Desmond Tutu, det samtalet minns jag fortfarande, säger Stig.

– Jag tycker alltid om att lyssna på Caroline Krook, både när hon intervjuar och när hon blir intervjuad, säger Ulla och fortsätter:

– Men ett samtal som vi ofta pratar om i efterhand var när Jonas Eek skulle intervjua Jonas Gardell. Jonas Gardell började med att möblera om och sätta en stol i bakgrunden, och så sa han till Jonas Eek att ”där kan du sitta”. Sen höll han en egen show. Det var inte det man hade väntat sig, men det var så annorlunda och jättebra.

Har ni gillat något särskilt från årets upplaga av Se Människan?

– Ärkebiskop Antje intervjuade Mikael Holmqvist om Handels och makteliten. Det gjorde hon superbra och det var intressant det här med eliten, säger Ulla.

– Jag hörde Elisabeth Åsbrink prata om orden och uttrycken, om orden som formade Sverige, säger Stig.

– Henne har vi hört förut och hon är bra, säger Ulla.

Båda uppskattar den stora bredden på de samtal som tas upp, i år liksom tidigare år. De noterar att detta skapar intresse både bland kyrkfolk och andra åhörare. Därigenom har Se Människan också blivit en plats för dem att träffa nya människor.

Se samtalen påYoutube

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AAcB-2aPq_4" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.