Från Zimbabwe med humor

Zambezi News, Afrikas motsvarighet till humorprogrammet Public service i P1, gästar Bokmässan med dagliga framträdanden på Internationella torgets Lilla Scen. I ett fejkat nyhetsinslag rapporterar ”Kudzaishe Mushayahembe” (spelad av Michael Kudakwashe) från en vallokal i en byhåla i Zimbabwe:

Hela 50 000 röster har lagts innan vallokalen ens öppnats! Det visar hur skickliga och demokratiskt angelägna de tre byborna är.

Nyhetssatirprogrammet Zambezi News är ett av fem projekt som drivs av kulturgruppen Magamba. Gruppen får stöd från olika organisationer, bland andra Fojo, ett institut för fortbildning av journalister. Fojo har också fått Sidapengar för att stötta medier i exil.

Zambezi news har funnits i två år, men eftersom all tv i Zimbabwe är statsstyrd måste ett program som driver med regimen hitta andra distributionsvägar. Programmet sprids via DVD och kan också ses på Youtube. Mottagandet har varit väldigt positivt – från publikens sida.

Robert Mugabe har styrt Zimbabwe sedan 1980. Landet är långt ifrån det mest repressiva landet när det gäller yttrandefrihet, men Mugabe har varit strategiskt skicklig i att förtrycka en fri öppen debatt kring de frågor som är avgörande för Zimbabwes framtid, säger Johan Romare, ansvarig för Fojos internationella arbete.

-Det vi vill göra är att inspirera unga människor att skapa en öppning för demokrati, säger Samm Farai Monro, en av satirgruppens medlemmar och kollegan Tongai Makawa fyller i:

Programmet har fått en rad positiva effekter. Vi engagerar publiken genom satir och komedi och får människor att reflektera över viktiga frågor från en lättsammare synvinkel. Det är fortfarande informativt och fungerar verkligen som ett sätt att få människor att delta i samtalet.

 

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.