Kyrkan blir biosalong - visar film på höjden

Film på höjden i stället för på bredden, Vertical cinema, visas i kväll för första gången i Norden. Premiären sker i samarbete med Svenska kyrkan.

Masthuggskyrkan i Göteborg har tillfälligt förvandlats till biosalong med en hög, långsmal bioduk framme i koret. Under två föreställningar i kväll, torsdag, visas sammanlagt nio filmer.

De är mellan 4 och 18 minuter långa och producerade främst i Nederländerna och Österrike. Några kommer även från Japan, Kanada och Norge.

Att den vertikala filmen nu når Sverige och Norden är tack vare ett initiativ från Jonas Holmberg, chef för Göteborgs filmfestival som pågår just nu. Det berättar Mikael Ringlander, Kultursamverkan Svenska kyrkan.

– Vi är väldigt glada över att göra detta tillsammans med festivalen, för kyrkan hade inte kunnat eller orkat göra det själv, säger Mikael Ringlander.

Men även vid de tidigare vertikala filmvisningarna, utanför Norden, har kyrkor varit en viktig samarbetspartner. Med sin väl tilltagna takhöjd passar kyrkor särskilt väl som nyskapande biolokal. Mikael Ringlander ser fler beröringspunkter mellan kyrkan och det nya filmformatet:

– Betoningen på den visuella upplevelsen i stället för på orden påminner om när vi i kyrkan låter liturgin och bilderna få bära i gudstjänsten. Då kommer man åt något bortom. Vertikal film är nästan kroppens upplevelse av film, snarare än hjärnans reflekterande, säger Mikael Ringlander.

– I det jag hittills sett av vertikal film har det inte funnits någon handling. Det är film på ett sätt vi inte är vana vid. Därför kan vi öppna oss för nya perspektiv och upplevelser som inte är möjliga med det vanliga filmformatet.

Vertical cinema är en rörelse som startades 2013 av en grupp filmskapare i Rotterdam, Nederländerna.

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.