Pilgrimer stöttas av staten

Riksförbundet Pilgrim i Sverige får 45 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet. Förbundet använder pengarna till att bland annat berätta om landets leder på webben.

I förra veckan fördelades 4,5 miljoner kronor i statsbidrag till ideella organisationer inom kulturmiljöområdet. Riksförbundet Pilgrim i Sverige får 45 000 kronor, en summa som de har fått ett antal år i följd, berättar biskop emeritus och ordförande Martin Lind.

– Vi hade hoppats på en höjning, men det fick vi inte, säger han.

– Pilgrimsrörelsen i vårt land har många inslag. Ett rör att vi på vandringar i landsbygden gärna stannar i en kyrka på vägen. Det kan i dag handla om kyrkor som inte används mycket. Pilgrimsrörelsen ger liv åt bygder som ibland försummats eller förbisetts. Pilgrimsrörelsen är grön och medveten. Men lika mycket öppen för kultur, för byggnader, för kyrkor, för minnesmärken på vägen.

– För vandraren gäller att lyssna och iaktta. Lära och be. Pilgrimsleden ger sitt bidrag, sitt språk till vandraren.

Riksförbundet Pilgrim i Sverige är en ekumenisk paraplyorganisation för den svenska pilgrimsrörelsen. Medlemmar är församlingar, stift, kyrkor och organisationer som hembygdsföreningar och vandrarsällskap.

– Vår verksamhet består i att inspirera till ökad pilgrimsverksamhet. Vi inbjuder årligen representanter för alla Svenska kyrkans stift till en nätverksträff i Uppsala. Vi försöker uppdatera vår hemsida så att alla pilgrimsleder i landet finns med och dessutom alla pilgrimscentra. Detta är långt ifrån klart men på gång.

– Vi behöver mer pengar för att digitalisera samtliga pilgrimsleder i landet och göra dem lätt tillgängliga på internet.

Nu planerar förbundet att samla riksantikvarier i Sverige, Norge och Danmark till en gemesam pilgrimsvandring nästa år.

– Kanske blir det då en vandring till Vadstena, säger Martin Lind.

Elisabet Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.