Stor ikon-utställning i Gottsunda kyrka

Gottsunda församling i Uppsala startar 2016 med en stor ikon-utställning. Konstnären Ludmila Pawlowska visar 120 verk i och kring kyrkan, den invigs med gudstjänst nästa vecka.

- Det här en stor satsning för församlingen. Vi har aldrig tidigare arrangerat en utställning i den här omfattningen. Det säger Gustav Jakobsson, församlingherde.

Konstnären Ludmila Pawlowskas utställning "Ikoner i förvandling" visar både klassiska ryska ikoner, som hon målar i samarbete med ett kloster i Ryssland, och sådana som har transformerats. Hon arbetar med stora former och ovanliga material, som plywood och metall.

- För mig är det ett upplöst ikonspråk, för henne är det ikoner som har förvandlats, säger Gustav Jakobsson.

Verken visas både i kyrkan och i Gottsunda centrum.

- Vårt kyrkorum är välbesökt, det kommer människor hit varje dag. Många som bor här har en levande relation till ikoner och för dem är utställningen än mer talande. Vi vill att fler ska komma till kyrkan och få återupptäcka den.

- Att också få se heliga saker utanför ett heligt rum kan bli en särskild upplevelse.

Utställningen invigs i söndagsgudstjänsten den 10 januari.

- Vi vill att utställningen och gudstjänsten ska smälta samman. Det är viktigt att inte tappa kontakten med gudstjänsten eftersom det här är en andlig konstutställning, säger Gustav Jakobsson.

Efter invigningen hålls ett samtal med en rad kända Uppsala-profiler. Leder gör journalisten Ulrika Knutson, tidigare medarbetare i Kyrkans Tidning, medverkar gör bland andra biskop emerita Tuulikki Koivunen Bylund.

Elisabet Sandberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.