Textilkonstnär med verk i kyrkor uppmärksammas

Karlskrona, Gislaved och Göteborg. Många församlingar i södra Sverige äger verk av textilkonstnär Maja Andersson Wirde. Nu uppmärksammas hon i en bok som släpps på måndag.

I ett kyrkorådsprotokoll från Gislaveds pastorat finns ett ärende om en kormatta. För två år sedan blev församlingen kontaktad av en släkting till textilkonstnären Maja Andersson Wirde. Släktingen ville köpa kormattan. Församlingen sa nej eftersom man ville behålla mattan som "med sin färgsättning passa mycket bra framför altaret" i Gyllenfors kapell.

På måndag är det release hos Handarbetets vänner i Stockholm för en bok om Maja Andersson Wirde, "Om trådar ur ett liv" av Marie Andersson. I boken berättas hur hon i slutet av 1930-talet startade ett företag som helt och hållet tog fram textilier för kyrkor i södra Sverige. Gislaveds församling är bara en av en lång rad församlingar. I exempelvis Karlskronas Amiralitetskyrka finns ett antependium, likaså i Hagakyrkan i Göteborg.

Maja Andersson Wirde (1873-1952) , föddes i ett prästhem i Ramkvilla. Hon utbildade sig till teckningslärarinna i Stockholm och gjorde en del studieresor utrikes.

Maja Andersson Wirde specialiserade sig på mattor i röllakan och flossa, precis som Märta Måås-Fjetterström gjorde. 1929 reste hon till USA och fick arbete på det nystartade Cranbrook Academy of Art, i Bloomfield Hills, Michigan.

Maja Andersson Wirde stannade på Cranbrook Academy of Art till 1933. Efter ett år i Chicago återvände hon hem till Sverige och bosatte sig i Algutsboda. Där slog hon in på en delvis ny bana, och började formge kyrkliga textilier i uppdrag för Södra Sveriges kyrkliga textil.

Fakta: Kulturparken Småland

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.