Unik forskning i konsthantverk om bårtäcken

Landets första forskning för licentiatexamen i konsthantverk handlar om bårtäcken. På fredag lägger textilkonstnär Birgitta Nordström fram sitt arbete, Kyrkans Tidning träffade henne i höstas.

Textilkonstnär och forskare Birgitta Nordström har, i sitt unika forskningsprojekt för licentiatexamen i konsthantverk vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, bland annat skapat ett bårtäcke för Kortedala församling i Göteborg. I forskningen frågar hon sig vad som sker när en textil har en roll i riten.

Kyrkans Tidning träffade henne i ateljén på Hönö i höstas. Hon berättade då om sin forskning kring bårtäckets funktion:

– Människan kan inte överleva utan textilier. Att de är en nödvändighet för att vi ska klara oss fysiskt, det vet vi. Men textilier har också andra funktioner, sa Birgitta Nordström och gav ett exempel som hon nyligen sett på tv.

Personal från ett svenskt räddningsfartyg berättade hur de tvingades att prioritera bland överlevande från kapsejsade båtar som tagit flyktingar över Medelhavet. Ibland kunde de inte göra annat för de nödställda än att räcka dem en filt. I det läget ger filten uttryck för något som går utöver att den värmer – filten visar på omtanke och värdighet.

Och om en person ramlar ihop och dör sker något, utan undantag över hela världen.

– Vi täcker den döde. Vi gör allt för att täcka ansiktet på den som dött, vi låter aldrig personen bara ligga där. Vi täcker med det vi har, filt, jacka eller i värsta fall en plastpåse. Men vad är det vi uttrycker?

– Handlingen, vårt täckande, det är det som skapar skiljelinjen mellan liv och död. Ser vi en person som har ansiktet övertäckt så vet vi ju direkt vad det är som har hänt. Med bårtäcket handlar det om ett annat slags täckande, den symboliska handlingen uttrycker värdighet.

2010 fick Göteborgs universitet examensrätt i forskarutbildningsämnet konsthantverk. Birgitta Nordström är först ut att presentera forskning för licentiatexamen.

Elisabet Sandberg

Taggar:

Begravning Präst

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.