Världsutställning om Islam i Karlstad

I dag, fredag öppnar utställningen 1001 Inventions – the Enduring Legacy of Muslim Civilisation, på Värmlands Museum. Syftet med den är att bredda och fördjupa kunskapen om Islam. En mängd seminarier kommer att hållas i anslutning till utställningen bland annat i samarrangemang med Svenska kyrkan.

–Vi är stolta över att kunna stå som värd för denna viktiga utställning. Den kompletterar den västerländska historieskrivningen och lyfter fram några av de fantastiska skatter som ligger i den muslimska civilisationens kultur- och vetenskapshistoria. Den visar att vi delar kulturarv globalt och lyfter fram en mycket viktig förutsättning för utveckling: en öppenhet för influenser och påverkan från olika kulturer, säger länsmuseichef Åsa Hallén i ett pressmeddelande.

På utställningen som är uppbyggd kring 60 interaktiva stationer  får besökarna ta del av de många upptäckter som har sitt ursprung inom den muslimska världen  mellan åren 600 till 1600-talet och som har betydelse för oss än idag.

Ett brett program med föreläsningar, seminarier och samtal är kopplat till utställningen. Karlstads biskop Esbjörn Hagberg möter i ett samtal islamkännaren Sigrid Kahle, och i ett annat prästen Håkan Sandvik med lång erfarenhet av arbete i Mellanöstern och riksdagsledamoten för Miljöpartiet Mehmet Kaplan.
- När det kom på tal att den här världsunika utställningen skulle komma till Karlstad ville vi gärna vara med som aktör. Den aktualiserar mötet mellan kulturer och religioner, och vårt bidrag är religionsdialogen, säger Esbjörn Hagberg.

En viktigt målgrupp för utställningen kommer att vara samtliga skolelever i Värmlands län i åldrarna 6-18 år. Ett omfattande skolmaterial  har tagits fram och anpassats till svensk läroplan.

- Vi vill tillsammans med kommunerna i Värmland ge alla elever möjlighet att ta del av utställningen 1001 Inventions, säger Tomas Riste, regionråd i Värmland.

Skoleleverna kommer i samband med att de besöker utställningen också att erbjudas visningar i Karlstads domkyrka, berättar Esbjörn Hagberg.

 

Fakta: 101 Inventions

Vandringsutställningen har hittills haft över 3,1 miljoner besökare. Senast visades den på National Geographic Museum i Washington D.C. Värmlands Museum blir den första plantsen i Europa där den visas och där pågår den till och med den 19 januari 2014.

Signe Hassler

Martin Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.