Joe Biden och påvarna

Jonas Eek, opinionschef

Donald Trump har haft många evangelikala kristna på sin sida. I Joe Bidens segertal fanns i stället referenser till den nyvalde presidentens katolska tro. Och parallellerna skulle kunna vara fler, särskilt om Biden tar intryck av två speciella påvar.

Det amerikanska valet blev ett rekordval. Inte sedan valet år 1900 har röstdeltagandet varit så högt och ingen presidentkandidat har någon gång i den amerikanska historien fått fler röster än Joe Biden.

Vissa menar att det höga valdeltagandet speglar ett splittrat land. Och Joe Bidens segertal handlade mycket om enhet. Som president önskar han kunna verka för att ena ett polariserat land. Hans vicepresident Kamala Harris kallade honom till och med för ”healer”. En sådan förmåga kommer USA troligen behöva, både inom de egna gränserna men också i relationerna till omvärlden. Detta efter år av splittring.

Bidens tal om hopp och enhet fick honom att låta nästan som en biskop, vars uppgift är att vara just ett enhetens tecken. Att Joe Biden är troende katolik märktes i hans tal där paralleller drogs till kyrkans värld och trons retorik.

Han berättade att han som ung mötts av uppmaningen ”keep the faith”, varpå hans mormor replikerat: ”No Joe, spread it!”. Biden citerade också den katolska psalmen ”On eagles’ wings” som ett uttryck för sin egen tro, men också för det hopp han önskade förmedla: ”And He will raise you up on eagles’ wings, bear you on the breath of dawn, make you to shine like the sun, and hold you in the palm of His hand”.

Bidens höga ålder för också tankarna till katolska kyrkan. Joe Biden är 77 år, fyller 78 nu i november, och Trumpkampanjen har försökt framställa honom som en trött och senil gamling. När italienaren Angelo Giuseppe Roncalli i oktober 1958 utnämndes till påve i katolska kyrkan var han också 77 år. Men i stället för att bli den övergångslösning som var tanken, kom han som påve med namnet Johannes XXIII, att leda katolska kyrkan in i ett helt nytt skede.

Bland annat sammankallade han Andra Vatikankonciliet som innebar en dramatisk öppning av ekumenik, dialog och liturgi. Underliggande fanns en förståelse för tidens problem och hans maning blev ”aggriornamento” – uppdatering till samtiden. Måhända har Joe Biden här inspiration att hämta på flera områden. Och kanske hans höga ålder kan få honom att våga ännu mer.

Under senare år har Biden som katolik dessutom kunnat följa hur påve Benedikt XVI av ålders- och hälsoskäl frånträdde sitt ämbete 2013. Kanske kan också det vara ett möjligt exempel för Joe Biden.

I Kamala Harris har han en stark vicepresident och troligen Demokraternas nästa presidentkandidat. När det än blir, om fyra eller åtta år, kommer det att innebära att flera glastak krossas i det att Harris både är svart och kvinna. Och vem vet – kanske blir det ännu tidigare. Det vill säga om Biden gör en Benedikt.

Jonas Eek

”Och kanske hans höga ålder kan få honom att våga ännu mer.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.