Nåden kräver att vi gör dopet tillgängligt

Å ANDRA SIDAN Bakom debatten om erbjudanden om enklare former för dop ligger den större frågan om vilken kyrkosyn vi har och vill ha.

Är kyrkan en exklusiv förening för ett fåtal med en uttalad tro i full överensstämmelse med tradition och bekännelse, eller står kyrkan för ett öppet erbjudande om Guds- och församlingsgemenskap för alla?
Kritiken från Dag Sandahl-angels med hang-arounds skjuter in sig på det första alternativet. Gärna trossamtal som liknar ett gammaldags husförhör med föräldrarna. Är de verkligen värda att få döpa sitt barn?

Det finns mellanting mellan det synsättet och uttunnad ”alla-blir-saliga-på-sin-tro” under en mantel av öppen folkkyrka, som tyvärr också förekommer. Låt mig slå fast: Kyrkan är ingen åsiktsgemenskap, utan en nådesgemenskap. Och nåden är aldrig billig, men alltid gratis.
Vi har som kyrka fått det fantastiska uppdraget att förvalta nåden, bland annat genom dopuppdraget. Då måste dopet också göras tillgängligt, även för de mer tveksamma. Men även för alla de föräldrar som drar på det för att man tror att det krävs en närmast bröllopsliknande dyr fest.

Många i och för sig tänkta dop blir aldrig av. Den gruppen står för en icke oväsentlig del av nedgången i dopstatistiken. Vilken befrielse för de föräldrarna att bli erbjudna ett drop-in-dop. Det är att göra Utlandskyrkans motto ”Öppen dörr, låg tröskel och högt i tak” levande också här hemma.
Det är skillnad på barn- och vuxendop. Den vuxne som kanske har kämpat med sin trosväg länge, har ofta ett behov av ett ordentligt pastoralt och själavårdande samtal. Barnet däremot får i och med födelsen del av sitt jordiska medborgarskap bara genom att finnas till. Först senare får det lära sig vad det innebär av ansvar och befogenheter.
Det himmelska medborgarskapet erbjuds i dopet på samma sätt, och konfirmationen blir senare en möjlighet till mer kunskap och ett eget ställningstagande. ”Låt barnen komma till mig” sa en gång Jesus. Nu får vi i kyrkan göra detsamma.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
1718

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Kantor

Luleå stift
Härnösands stift
Luleå stift
Härnösands stift