KG Hammar till hårt angrepp mot patriarken i Moskva

KG Hammar kom med stark kritik mot patriarken Kirill, och dennes stöd för kriget i Ukraina. Samtidigt sprids nu Hammars ord översatta till rysktalande. Foto: Stoppa Putins krig, AP

Ser du inte barnen, döda, med bortskjutna kroppsdelar, svältande, hemlösa, föräldralösa?”

Ärkebiskop emeritus KG Hammar var hemlighetsfull inför sitt tal på onsdagens fredsmanifestation. Nu vet vi varför. Hammar gick till hårt angrepp mot patriarken Kirill av Moskva.

UPPDATERAD. "Du tituleras Hans Helighet, men…  Vad finns det för helighet i att sätta vänskapen med maktens yttersta representanter framför uppdraget att gestalta Kristi efterföljelse för mer än hundra miljoner troende i Ryssland? Hur kan du huka dig för makten och blunda för alla de människor som dödas och lemlästas, drivs på flykt i miljontals, får sina hem, skolor, sjukhus och arbetsplatser sönderbombade", sade KG Hammar i sitt tal.

Patriark Kirill är den ryskortodoxa kyrkans överhuvud. Han har, sedan invasionen av Ukraina, predikat om att Nato innebär ett hot mot Ryssland och att Prideparader är ett bevis på synden i västvärlden, något som i längden skulle kunna innebära slutet för den mänskliga civilisationen.

"Ser du inte barnen, döda, med bortskjutna kroppsdelar, svältande, hemlösa, föräldralösa? Eller har du också valt att blunda, svälja propagandan, förneka sanningen om kriget? Men sanningen kommer att hinna fatt dig, dina mer än hundra miljoner följare i din stora kyrka kommer att se sanningen, sade han på onsdagen", kontrade KG Hammar i talet, och uppmanade patriarken att ställa sig på fredens sida. 

Tog ställning för Putin

I början på mars skrev Kyrkornas världsråd ett brev till patriark Kirill i vilket rådet uppmanade honom att använda sitt inflytande till att försöka sätta stopp på kriget. Men i sitt svar tog patriarken tydligt ställning för Ryssland och Putin. 

KG Hammar, vad skulle kunna få patriarken att lyssna på omvärlden?

– Ingen aning. Det är om det blir en folklig rörelse. Den enda förändring som kan ske är om gräsrötterna börjar mullra och vill ha något annat. Alla dessa människor som vill vara fromma och ortodoxt kristna vill säkert ha en patriark som är ett föredöme, som de kan känna är i överensstämmelse med Jesu undervisning om krig och fred, säger KG Hammar, och fortsätter:

Den enda förändring som kan ske är om gräsrötterna börjar mullra och vill ha något annat.

– Det gäller ju Putin också. Han är också beroende av opinionen. Det är därför de är så rädda för informationen. Den stoppas så att folk inte ska kunna fatta sina egna beslut på fakta utan på propagandan.

Många har reagerat på KG Hammars tal.Reaktionerna har bara varit positiva, än så länge.

Varje onsdag arrangerar gruppen Stoppa Putins krig mot Ukraina en fredsmanifestation klockan 12.30 utanför den ryska ambassaden. Flera riksdagsledamöter deltog också och fördömde den ryska invasionen i sina tal. KG Hammars tal har översatts till ryska och sprids nu av medlemmar i gruppen till rysktalande i hela världen. Hela talet går att se på Facebookgruppen Stoppa Putins krig.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.