Mötet som ska ge vägar till jobb i kyrkan

Ett femtiotal unga från Växjö stift träffade biskop Fredrik Modéus i Jönköping på onsdagen. Syftet var att unga ska hitta vägen till jobb i kyrkan. En väg är stiftets trainee-program, som startar i höst.

Kanske blir några av dem kollegor en dag, biskopen och ungdomarna mellan 15 och 25 år. Men för att det ska ske måste kyrkan satsa mer på att locka unga till jobb inom kyrkan.

-Grundtanken med samrådet var att få idéer och hjälp för att vi ska kunna gripa oss an rekryteringsproblemen och veta hur vi ska få unga att tänka på att arbeta för kyrkan, säger biskop Fredrik Modéus. Det är jätteviktigt att vi lyssnar av för att förstå bättre vad det är som gör att unga engagerar sig i Svenska kyrkan.

De unga fick frågor som ”När känner du att du behövs i kyrkan?” ”Varför lägger du ner tid i kyrkan?” ”Vad är viktigt när du kommer till församlingen?”

Genom deras svar fick jag bekräftelse på en hel del som jag har hört tidigare: att gemenskap är viktigt, liksom att få förtroende av de vuxna. Och att man behöver träffas och vara många, säger Fredrik Modéus.

Resultatet från samrådet kommer att användas i en stor rekryteringsstrategi, som stiftet håller på att arbeta fram. Under senvåren kommer ett tolvpunktsprogram att vara färdigt att presenteras, tror biskopen.

Många kyrkligt anställda vittnar om hur avgörande det var att någon tog upp kallelsen med dem.

- Det är ett perspektiv som vi har med i åtgärdsprogrammet: ”Har du ställt frågan?” – det är jätteviktigt, säger Fredrik Modéus.

Redan på gång i rekryteringsstrategin är ”Trainee i Växjö stift”, som startar på bred front till hösten.

Det finns traineemöjligheter i ett mindre antal församlingar i stiftet redan i dag. I den nya satsningen får församlingarna 50 000 kronor per termin och traineetjänst av stiftet. Församlingen anställer på 75 procent och på 25 procent ingår Kyrkans grundkurs på S:t Sigfrids folkhögskola.

- En massa församlingar är på och vill erbjuda unga att göra ett läsår i församlingen. Svenska kyrkans grundkurs ingår, och församlingen måste säga att man har plats för att anställa en ung, säger Fredrik Modéus.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.