Sekularisering en självklar del av tron

Recension. Det är en glädje och befrielse att läsa huvudbudskapet och utgångspunkten i Bengt Kristensson Ugglas nya bok, skriver Anders Mellbourn

”För dem av oss med en religiös övertygelse som inte upplever sekulariseringen som ett yttre hot, utan som en inre nödvändighet och en självklar del av vår identitet, hänger sekularisering och religiös övertygelse oundgängligen samman.” (s 106)

I den här boken ställer sig författaren vid sidan om det mesta i dagens diskussion om inre och yttre sekularisering och religionens återkomst. Han påminner övertygande om sekulariseringens rötter i kristendomens urkunder och grundbudskap. Han visar att det inte finns någon given motsättning mellan modernitet och religion och att en sökande och tolkande religiositet och tro, öppen för komplexitet och motsägelser, borde vara mer självklar än privat bekännelsefromhet eller högkyrklig dogmsäkerhet. Han vill inte vara med i det vanliga käbblet mellan självsäkra religiösa fundamentalister och organiserade ateister som bekräftar och söker stöd hos varandra om vad rätt tro och rätt otro är.

I grunden handlar kristen tro konsekvent om att bli och vara människa. Omvändelse till Gud är alltid omvändelse till människa. Att detta blir sagt, och med den bildning, det engagemang och den esprit som präglar Bengt Kristensson Uggla är en välsignelse. Han auktoriteter är hans stora lärofäder Paul Ricoeur och Gustaf Wingren. Men i den här nya boken återfinner han bland andra också från 1960- och 70-talen Per-Erik Persson, vars lilla skrift Att tolka Gud i dag blev katekes för oss som då försökte vara kristna studenter, och Ludvig Jönsson, den präst som samtidigt i radio och tv bröt fromhetsvallen.

I sin öppenhet förblir Bengt Kristensson Uggla kristen och lutheran i resonemang och referenser. Det har jag ingenting emot. Om han med den här boken kan ge reflekterande och sökande kristna självförtroende och mod i dialogen med företrädare för andra religioner, vore det en ytterligare vinning.

Men i författarens filosofiska och kristet teologiska framställning saknar jag ändå ett bredare samhällsvetenskapligt perspektiv för att analysera och tolka religionens återkomst och religionens nya livskraft i samtiden. Teorierna om sekularisering, sett som ett minskande intresse för och behov av religion i det moderna naturvetenskapliga samhället, är främst samhällsvetenskapliga och den mångvetenskaplige författaren besitter även dessa discipliners redskap.

Även vi som med Bengt Kristensson Uggla tror att vår religiösa övertygelse hänger samman med sekulariseringen måste konstatera att det som i dag tas som uttryck för religionens återkomst ofta har en för oss svårsmält fundamentalistisk och karismatisk prägel. I den här stimulerande boken får vi de teologiska och filosofiska argumenten för att det inte borde vara så. Varför det ändå ofta blir så, borde samhällsvetenskap kunna hjälpa oss förstå.

Fakta: Bok

Katedralens hemlighet. Sekularisering och religiös övertygelse

Bengt Kristensson Uggla

Artos, 2015

Anders Mellbourn

Taggar:

Litteratur

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.