Självklart och odramatiskt att tro för Underbara Clara

Clara Lidström

Clara Lidström intervjuas av Agneta Stefansson i  i Kyrkans Tidnings poddserie ”Var ska jag ställa Jesus”. Foto:  Malin Grönborg 

"När jag startade min blogg ”Underbara Clara” hade folk svårt att få ihop att jag var modebloggare med att jag var kristen och min femtiotalsstil med att jag är feminist", säger Clara Lidström. Clara Lidström är först ut i Kyrkans Tidnings poddserie ”Var ska jag ställa Jesus”.

Det är en solig dag i maj när Clara Lidström har lämnat gården och åkt de tre milen till Umeå. Varje tisdag åker hon in till stan och sätter sig på ett café för att jobba.

– Det tar ju 45 minuter ungefär därifrån jag bor, ganska mysigt att köra. Idag övade jag på en sång jag ska sjunga i kyrkan på söndag, vi har en gudstjänst i kyrkan hemma i byn och då ska jag sjunga och var tvungen att öva på mina stämmor, berättar Clara när vi ses för att spela in podden i ett rum på Umeå stadsbibliotek.

Poddar i Aftonbladet

I podden ”Var ska jag ställa Jesus” berättar Clara Lidström om sin tro som inte är något hon har med sig hemifrån och sina föräldrars reaktion när hon kom hem och berättade att hon hade blivit frälst. Hon beskriver också var hon skulle vilja ställa Jesus och varför, det blir en plats ganska nära henne själv.

Clara Lidström som med ”Underbara Clara” har Sveriges största blogg har bloggat sedan 2006. På det sättet har hon skapat en plattform där människor lyssnar på henne. Det har också blivit böcker, bland annat en om utbrändhet, krönikor i Expressen och nu är hon aktuell med en podd för Aftonbladets räkning tillsammans med Malin Wollin. Hon minns nästan inte hur det var att inte blogga.

Kroppsdel som fattas

– Alltså jag tänker ju på vad jag ska skriva härnäst och jag tänker inte så långt fram, kanske ett eller två inlägg fram, inte mer. Så jag går hela tiden runt med de glasögonen och om man inte har gjort det kan de vara ganska svårt kan jag tänka mig. Men jag känner mig vilsen om jag nån gång reser iväg och tänker nu ska jag inte dokumentera, då känns det som en kroppsdel som fattas.

Fakta: Lyssna på avsnittet med Clara Lidström

Hennes ämnen sträcker sig mellan mode och inredning, hur vi ska förhålla oss till samhället och om livet på gården där hon bor med man, tre barn, djur och odlingar. Men också om hur man ska orka överhuvudtaget och det senaste Vinterpratet i P1 som handlade om vila blev uppmärksammat.

Andlig varelse

– Det finns många som inte vet hur man gör i sitt eget liv med att vila, det tror jag är jättevanligt när man är stressad och uppjagad, man har barn och kanske djur. Man har ett liv som pågår: ” vad ska jag göra då när jag ska vila?”. Vi tänker kanske att det är sömn eller ligga framför tv:n eller så. Men att fundera på vila bör ju vara till en motvikt till det du har gjort och då kan de också handla om aktiv vila, säger Clara Lidström.

Vila är också kopplat till själen menar Clara som beskriver i podden hur hon gör att för att komma ned några lager och påminna sig själv om att hon är en andlig varelse.

Inga grubblerier

Att hon är troende provocerar en del människor.

– Jag kan ju få frågor idag från folk: ”Jaha vad tänker du om det här då, vad tycker du om det att kyrkan gör si och så”. Men jag är så oprovocerad när nån försöker sätta dit mig, , men alltså jag har inga djupa grubblerier kring min tro, den är väldigt självklar och odramatisk, säger Clara Lidström.

I podden ”Var ska jag ställa Jesus” berättar Clara mer om sitt bloggliv, sin tro och vilka partier som har lyssnat på när hon har rutit till i samhällsfrågor och har velat värva henne till politiken.

Fakta:  ”Var ska jag ställa Jesus”

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I serien tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kulturpersonligheter och andra kända personer i vårt samhälle för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter en egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.