Act Svenska kyrkan 1

Dags att sätta stopp för miljonrullningen

Torsten Atterbom Särö, kyrkvärd i Släp

Är det ingen hejd på kyrkostyrelsens slöseri? undrar debattören.

Det började med att för ett antal miljoner kronor ta bort den lilla spetsen på kyrkans vapensköld. Därefter för ytterligare ett antal miljoner ändra Lutherhjälpen/Svenska Kyrkans Mission till Svenska Kyrkans Internationella Arbete som även fick en ny logotype. Läser nu i Kyrkans Tidning att för tio miljoner kronor ska ”kyrkans U-hjälp” heta Act Svenska kyrkan. Är det ingen hejd på kyrkostyrelsens slöseri?

Jag har många gånger fått förklara vad Svenska kyrkans internationella arbete är för något. Är det stöd till de svenska utlandskyrkorna, eller? Det enkla svaret är att det är som Lutherhjälpen. Reaktionen blir då ungefär ”Jaha då förstår jag”. Hur skall man förklara vad det ännu svårare Act är för något?

Att miljonrullningen för alla dessa onödiga ändringar inte tas från insamlade medel är väl gott och väl. Annars vore det bedrägeri. Men miljonerna måste tas från annat håll av kyrkans medel, till exempel från medlemmarnas avgifter.

Jag hade gärna accepterat om de tio miljonerna hade gått till Lutherhjälpen, förlåt, Svenska Kyrkans Internationella Arbete. Men att medlemmarnas pengar används, och har använts, till ovan nämnda helt onödiga utsvävningar gör mig upprörd.

Det går inte att återinföra Lutherhjälpen, så behåll då Svenska Kyrkans Internationella Arbete och dess logga. Om absolut nödvändigt, lägg gärna till underrubriken ”Medlem av ACT” (Member of ACT) i mindre typsnitt. Det kostar en bråkdel av de tio miljonerna! Men gör det successivt allt eftersom nya trycksaker etc beställs.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Torsten Atterbom, Särö, kyrkvärd i Släp

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne