Act - Svenska kyrkan

Dags att sätta stopp för miljonrullningen

Är det ingen hejd på kyrkostyrelsens slöseri? undrar debattören.

Det började med att för ett antal miljoner kronor ta bort den lilla spetsen på kyrkans vapensköld. Därefter för ytterligare ett antal miljoner ändra Lutherhjälpen/Svenska Kyrkans Mission till Svenska Kyrkans Internationella Arbete som även fick en ny logotype. Läser nu i Kyrkans Tidning att för tio miljoner kronor ska ”kyrkans U-hjälp” heta Act Svenska kyrkan. Är det ingen hejd på kyrkostyrelsens slöseri?

Jag har många gånger fått förklara vad Svenska kyrkans internationella arbete är för något. Är det stöd till de svenska utlandskyrkorna, eller? Det enkla svaret är att det är som Lutherhjälpen. Reaktionen blir då ungefär ”Jaha då förstår jag”. Hur skall man förklara vad det ännu svårare Act är för något?

Att miljonrullningen för alla dessa onödiga ändringar inte tas från insamlade medel är väl gott och väl. Annars vore det bedrägeri. Men miljonerna måste tas från annat håll av kyrkans medel, till exempel från medlemmarnas avgifter.

Jag hade gärna accepterat om de tio miljonerna hade gått till Lutherhjälpen, förlåt, Svenska Kyrkans Internationella Arbete. Men att medlemmarnas pengar används, och har använts, till ovan nämnda helt onödiga utsvävningar gör mig upprörd.

Det går inte att återinföra Lutherhjälpen, så behåll då Svenska Kyrkans Internationella Arbete och dess logga. Om absolut nödvändigt, lägg gärna till underrubriken ”Medlem av ACT” (Member of ACT) i mindre typsnitt. Det kostar en bråkdel av de tio miljonerna! Men gör det successivt allt eftersom nya trycksaker etc beställs.

• 1 Kommentar

• Thomas Lindquist

Kan inte heller förstå att man slänger ut pengar i onödan när så många människor behöver dagligt bröd på vår arma jord. Visserligen har jag och många med mig gått i pension men minns fortfarande vilken glädje det var när man samlade pengar till Lutherhjälpen och dess tydliga logga. Thomas Lindquist k.h. e.m. Örebro

Mer inom samma ämne