Den kristna mäniskan har ett skapelseansvar

Replik: Ekoteologi utgår från evangeliet om Jesus Kristus. Evangeliet går före värnandet av skapelsen, skriver ekoteologen Magnus P Wåhlin.

Vad trevligt att du läst min bok, Bo Bergstrand! Den handlar om ekoteologi i en tid av klimatkris. Den vill påpeka brådskan i att ha en teologi som tar denna utmaning på allvar, kanske mänsklighetens största utmaning någonsin.

Det jag försöker göra i den boken är att utmana den teologi som förandligat Jesus budskap, en teologi som inte velat leva i världen. Detta gör jag med utgångspunkt i bibeln och i budskapet om Jesus Kristus.

Bo Bergstrand menar i Kyrkans Tidning nummer 46/16 att tala om ekoteologi riskerar att påskina att det finns ett annat evangelium än det om Jesus. Så är det naturligtvis inte. Var denna idé kommer ifrån framgår inte. Den kan inte hämtas i min bok i alla fall.

Jag vill i boken försöka tänka utanför lådan/boxen just därför att mycken annan teologi under modern tid haft svårt att få riktig fart på den kristna människans skapelseansvar. Hela tiden håller jag mig dock inom den ”låda” som bygger sin tro på det glada budskapet om Jesus, Guds son.

Men notera gärna att vi här talar om teologi, alltså olika tolkningar och läror om vad och vem Gud är. Vi talar inte om det grundbudskap som är fundamentet för vår tro, det vill säga Guds människoblivande i Jesus. Detta förutsätts i min bok och i all ekoteologi jag läst.

Värnandet om skapelsen går alltså inte alls före evangeliet om Jesus som Bo Bergstrand vill påskina. Var får du detta ifrån?

Jag skriver ekoteologi för att jag tror på Jesus. I avsnittet om kristologi i min bok problematiserar jag det faktum att en tro som har Jesus i centrum trots detta haft mycket svårt att skapa engagemang för den skapelse som ju Jesus själv var en del av.

På sidan 69 i boken kan man läsa följande: ”För mig som kristen är naturligtvis Jesus det viktigaste centrat.” Ska man idag arbeta med kristologi anser jag att man måste sätta inkarnationen i centrum och utifrån detta se det sammanhang skapelsen utgör. Detta kan vi naturligtvis tycka olika om.

För mig blir det märkligt när du, Bo Bergstrand, använder min bok för att påskina att ekoteologi utgår från något annat än evangeliet om Jesus Kristus. Så är inte fallet. Definitivt inte i min bok i alla fall.

 

Magnus P Wåhlin

Präst och ekoteolog

Växjö

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.