Diakonalt arbete som vardagsgudstjänst

19 undertecknare, Nätverket för främjande av diakonalt ledarskap
Victoria Björk Karlsson, präst i Höllvikens församling, ger sig ut för att hjälpa till. Diakonerna i församlingen tillsammans med prästerna tar samtalen från dem som vill ha hjälp. Foto: Johan Nilsson/TT

I en tid av oro och osäkerhet uppmanar Nätverket för främjande av diakonalt ledarskap kyrkoherdarna i församlingarna att arbeta nära diakonerna och ta vara på deras kompetens. 

”Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Vi har två nya telefonnummer dit du kan ringa för att få prata en stund.” Så inleder Skellefteå pastorat på sin hemsida. #svenskakyrkanställerom

Nu är vi mitt i en tid som präglas av oro och osäkerhet. Vi utsätts för påfrestningar och prövningar och nöden blir tydlig och konkret. Vår vardag ställs upp och ner och många av oss drabbas av både själslig och praktisk nöd. 

Och mitt i detta ställer Svenska kyrkan om och inte in. ”Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort mot mig” säger Jesus och vårt diakonala arbete blir allas vardagsgudstjänst där vi möter det heliga i handling. Längtan efter gudstjänstgemenskap och mötet med Gud blir idag synligt i vårt diakonala arbete.

Ärkebiskopen skriver att i det diakonala arbetet blir nu riskgruppens behov viktiga. Tack vare överenskommelsen med MSB den 25 mars kan vi säkerställa att dessa personer får den hjälp de behöver.

Det är ett unikt samarbete som nu påbörjas mellan staten, kommunerna och civilsamhället där Svenska kyrkan är en viktig part. Amanda Lind säger i Kyrkans tidning: ” - I tider av kris behövs trossamfunden. Det arbete som de gör för att stödja oroliga människor är helt ovärderligt”

I diakonens uppdrag ingår det att se de nödställda och utsatta. I en kris är det lätt att springa iväg och vilja lösa all nöd som kommer i vår väg.  

Vi vill uppmana kyrkoherdarna i våra församlingar att arbeta nära diakonerna och ta vara på vår kompetens så att vi nu tillsammans kan tänka långsiktigt och hållbart. Det är nu det blir tydligt att vi behöver ett diakonalt ledarskap som arbetar strategiskt.

I vår profession har vi utbildning och erfarenhet av att leda ett strategiskt arbete i kris. Vi är skolade i att se vad och vilka behov som ska utföras och vilka behov som kan vänta. 

Många av oss har tidigare varit chefer inom socialförvaltning, skola och vård och vi har stor vana av att leda och prioritera i ett arbete som just nu ställer stora krav beträffande både flexibilitet och lyhördhet.  

Diakoni gör kyrkan trovärdig och idag blir det verklighet. Vi är starka tillsammans och vi ställer inte in - vi ställer om. 

Nätverket för främjande av diakonalt ledarskap
Karin Ahlqvist

Monica Sölvesdotter Olsson
Maria Lundberg
Anna Moilanen
Marie Siljefors
Charlotte Säll
Susanne Karlsson
Amelie Junger
Jonas Bodin
Eva Persson
Maria Jälmsjö
Carolina Nilsson
Cheryl French
Peter Risberg
Kajsa Olofsson
Eva Berglund
Pia Wikström
Marie Nilsson
Elinn Leo Sandberg

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Tack!! Just nu gör kyrkan -Guds-tjänst varje dag genom praktisk handling och genom att solidariskt stanna hemma när man kan.