Pensionsfrågor

Följ medlemmarna in i framtiden

Under kyrkomötets första session i Uppsala var Idea på plats. Vi samtalade, lyssnade och svarade på nyfikna frågor från kyrkomötesdeltagare. Det framkom att många arbetsgivare inom Svenska kyrkan efterfrågar bättre allmänna anställningsvillkor, bättre service och lägre avgifter. Detta måste Idea som en seriös arbetsgivarorganisation hörsamma!

Efter att ha tagit del av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisations replik på Ideas insändare blir det än tydligare att svenska kyrkans församlingar behöver ett modernt alternativ. Att i en artikel komma med påståenden och argument som bara avser att skrämma församlingar till en påtvingad lojalitet och lydnad – som de facto Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation gör – tillhör det förgångna.
Låt oss i stället föra en saklig dialog om vad respektive arbetsgivarorganisation kan erbjuda sina medlemmar.

Ideas medlemsavgift är väsentligt mycket lägre och inkluderar allt, från arbetsrättslig rådgivning och medverkan i förhandlingar, till rättslig prövning i domstol. Inga kostnader tillkommer. Idea har en regional organisation med cirka 80 arbetsrättsjurister/förhandlare och experter tillhands för medlemmarna.

Idea lyssnar på sina befintliga samt potentiella medlemmar och fortsätter därför arbetet med att utveckla, förenkla och modernisera villkoren för de anställda i svenska kyrkans församlingar. Vi har till exempel skapat ökade möjligheter för lokala och individuella överenskommelser.

I dag tjänar många arbetstagare in sin pension i olika pensionsplaner. Det går inte att bortse från att detta kan vara en realitet även för anställda i vigningstjänster. Hur kan artikelförfattaren slå fast att det bästa för alla är om man tjänar in sin pension i ett och samma system?
Vi välkomnar alla, givetvis också Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, att ta kontakt och besöka Idea – en arbetsgivarorganisation som har fokus på arbetsgivarfrågor, och som lotsar sina medlemmar genom framtida utmaningar och möjligheter.
 

Monica Lysholm
förbundsdirektör IDEA
Mattias Hansson
förhandlare och avtalsansvarig IDEA
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne