Korset. Användningen av korset i andra sammanhang både kan och ska provocera, men också trösta, skriver Cristina Grenholm i en replik.
Korset är mer än en symbol eller markör. Korset bär oss, samlar kyrkan i hela världen och visar att vi är syskon även om vi finns långt från varandra i tid, rum eller åsikter. Det stämmer inte, som Bo Bergstrand påstår i Kyrkans Tidning nummer 42/2016, att Svenska kyrkan skäms över sin viktigaste symbol. Det vore absurt.
Däremot kan symbolers användning överraska och provocera när de binder samman källorna med samtid och framtid. Att August Strindberg lät hoppets kors pryda sin grav var ett medvetet val av en man som brukade traditionen för att långt efter sin död sända ett budskap till var och en som passerar.
Användningen av korset i andra sammanhang både kan och ska provocera, men också trösta.
Bo Bergstrand har rätt i att försoning är en svår tanke för moderna människor som samtidigt uttrycker det alla behöver. Därför har Svenska kyrkans teologiska kommitté under flera år bearbetat frågor kring hur Kristi försoningsverk kan förstås i vår tid.
Nu finns två antologier på Verbum förlag: Tala om försoning – Reflektioner över ett centralt tema i kristen teologi och Liv i försoning – Om upprättelse i kyrka och samhälle.
Arbetet presenterades för kyrkomötet i slutet av september i ett samtal mellan ärkebiskop Antje Jackelén, docent Tomas Axelsson, kyrkoledaren Sofia Camnerin och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman. Samtalet filmades och finns på Youtube under rubriken ”Tala om liv i försoning”. Filmen kan användas för samtal i församlingarna och de som vill ha fördjupning kan läsa vidare i böckerna.
En viktig insikt är att ingen av de olika läror om försoning som formulerats genom kyrkans historia på egen hand kan fånga mysteriet. Tillsammans kan de dock låta oss ana något av djupet i Kristi försoningsverk under förutsättning att de betraktas i ljuset Bibelns berättelser. Här behövs en ständig reflektion.
Tolkningsarbetet är livsnödvändigt. ”Motsatsen till söndrande konflikter, både på strukturell och individuell nivå, är försoning”, skriver biskop Hans-Erik Nordin. Samtalet om korset handlar om människors möjlighet att ta emot Guds nåd och leva i och av den.
Cristina Grenholm
kyrkosekreterare, Kyrkokansliet
LÄGG TILL NY KOMMENTAR