Kyrkans ärende har Jesus i centrum

Ledaren i Kyrkans Tidning nummer 16/15 är mycket viktig och mycket oroande .”Bara 36 procent av de svarande anser att Svenska kyrkan bör föra fram det kristna budskapet” och hur mycket av kristet budskap resten vill ha är inte utsagt. Vad ska då kyrkan föra fram?

Lyft fram de mest utsatta människornas perspektiv samt identifiera och påtala olika samhällsproblem, men kom inte med några förslag hur problemen ska lösas eller åtgärdas och ”håll tassarna borta från politiska lösningar”.

Professor Magnus Söderlund anser att det finns ett värdevakuum i samhället som kyrkan inte verkar ha gjort något åt, och han kunde inte erinra sig något tillfälle där kyrkan märkts i mediebruset. En tröst men en klen sådan är att två ärkebiskopar gjort avtryck liksom biskop Caroline Krook. Att ärkebiskop Jackelén är känd är inte förvånande enligt Söderlund.

Svaren från undersökningen måste ställas inför den verklighet som heter andlig nöd i form av psykiska lidanden som den hårt kritiserade psykiatrin inte klarar och att den vanligaste dödsorsaken bland unga är självmord då meningslösheten blir ohanterlig. Den andliga nöden handlar om skuld, fångenskaper trots allt tal om total frihet, tillkortakommanden och mycket mer.

Vad har kyrkan att ge? Jo, just det som 36 procent  vill ha, nämligen det kristna budskapet. Och det sammanfattar jag i tre – relation, mening och sammanhang.

I övergivenhetens och den inre tomhetens tid är kyrkans evangelium, om Jesus Kristus och relationen till Gud den närvarande och kärleksfulle, central. I befrielsen upptäcker man att livet har en mening och det finns ett sammanhang där varenda en behövs.

Där de här tre orden levandegörs i gudstjänst- och vardagsliv har kyrkan gränslösa uppgifter. Jag har undrat varför det alltid är välbesökta gudstjänster i Klara och Katarina i Stockholm och i S:t Pauli, Burås, Björkekärr och Vasa i Göteborg. Det finns många fler exempel i stiften. Men gemensamt är friheter i formerna och centrum i budskapet. Kyrkan har ett ärende med Jesus i centrum. Då blir det som min kollega Truls Bernhold i Karlstad sa, att man blir befriad och rustad vid altaret och sänd ut till nödens människor i det lilla och det stora sammanhanget, utan hänsyn till om det passar den förtillfället rådande politiska meningen.

Harry Nyberg
domprost emeritus

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.