Act Svenska kyrkan

Satsa på fler utsända medarbetare

Gunilla och Per Kristiansson barnmorska och präst

REPLIK. Vi hoppas att Svenska kyrkan ska börja sända ut fler medarbetare. Då kommer delandet att växa inom tro och liv och insamlingssiffrorna vända uppåt igen. Det anser debattörerna Gunilla och Per Kristiansson.

De senaste åren har insamlingsresultatet gått nedåt för Svenska kyrkans internationella arbete i motsats till många andra organisationer. Generellt ökade de insamlade medlen med 5 procent 2016–2017 samtidigt som Svenska kyrkan minskade med 3 procent. Svenska kyrkan platsar inte längre på topp 10-listan. (Uppgifter är från Frii).

Det finns säkert många orsaker till detta och många har tagit upp problemen med sammanläggningen av Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission, otydlighet med namnet, ökad konkurrens och så vidare.

Här vill vi lyfta fram ytterligare en faktor för att försöka förstå varför Svenska kyrkans insamlingssiffror går neråt.

Vi (Gunilla och Per) har tillsammans snart 100 år av engagemang och arbete inom det som kallats Lutherhjälpen, SKM och nu Svenska kyrkans internationella arbete. Vi har varit aktiva på församlingsnivå, stiftsnivå, nationell nivå och också som utsända i internationellt arbete.

Just nu är vi volontärverksamma inom Iglesia Filipina Independiente som medhjälpare på ett av kyrkans prästseminarier och inom en av Filippinernas familjeplaneringsorganisationer. Vi delar arbete, liv, tro, tårar och glädje med folket här.

En av orsakerna till de minskade insamlingsresultaten kan man ana här, i delandet. Ni skriver själva att det handlar om delande. Ja, att leva som kristen, leva i Guds världsvida kyrka handlar om delande. Att dela just tro och liv.

Under 80- och 90-talen fanns tre fantastiska kvinnor som chefer i olika positioner inom Svenska kyrkan internationella arbete. Margareta Ringström lyfte fram ömsesidigheten i delandet och arbetade för det som blev Mission i retur.

Under några år berikades Svenska kyrkan av medarbetare från våra partnerkyrkor. Birgitta Larsson var den som alltid lyfte fram människan, mötet med människan och Hilda Lind har vi många gånger hört tala om Emmausvandringen.

Hur vi i den världsvida kyrkan ska vandra tillsammans en bit på vägen. Det är detta delande, som dessa kvinnor på ett så förtjänstfullt sätt lyfte, som vi måste hitta tillbaka till. Visst ska vi vara en moden professionell organisation, men först och främst är vi kyrka med människor som möts, vandrar tillsammans och delar tro och liv.

Vi tror att man nog skulle kunna jämföra de nedåtgående insamlingssiffrorna med raset för utsända (cirka 150–20). När vi hade som flest utsända var också insamlingssiffrorna som bäst.

Det är sant som ni skriver att det är inte Sverige som drabbas av de stagnerande insamlingsresultaten, men Svenska kyrkan har drabbats av de minskade personliga mötena. För engagemang behövs närhet, närvaro, det räcker inte med telefonmarketing, de räcker inte med tv-reklam, de räcker inte med fyndiga kampanjer.

Det behövs möten, möten mellan människor som delar liv och tro, tårar och glädje. De mötena är vi som kristna kallade och sända till. Det är en del av Guds mission till världen, till de mötena är också Svenska kyrkan kallad till.

Vi ber och hoppas att Svenska kyrkan än en gång ska både börja sända ut fler medarbetare och med glädje och nyfikenhet ta emot många från våra partnerkyrkor. Då kommer delandet att växa både inom tro och liv, men också så att insamlingssiffrorna vänder uppåt igen och vi kan stödja de mest utsatta i vår värld!

Gunilla och Per Kristiansson
barnmorska och präst, tjänstlediga från arbete i Rosengård, Malmö
frivilligarbetare på Saint Paul's Theological Seminary, IFI och Familyplanning Organisation of the Philippines

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Gunilla och Per Kristiansson, barnmorska och präst

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne