Arbetsmiljö

Stiftsledning nonchalerar allvaret i forskningsrapport

Tre präster och en församlingsassistent fackligt aktiva i Härnösands stift

En forskningsrapport visar att arbetsmiljön försämras där man lägger samman församlingar. Men det tar inte stiftsledningen i Härnösand på allvar, menar tre fackligt aktiva präster och en församlingsassistent. 

Nyligen har ledningen i Härnösands stift genom Kajsa Åslin missförstått en god forskningsrapport som ger värdefull kunskap kring hur arbetsmiljön försämras på grund av den pågående strukturförändringen där man lägger samman församlingar.  

Stiftsledningen har missuppfattat forskningsdesignens olika delar, hur man förstår dessa, och därmed vantolkat studien som helhet. Därutöver berör man inte att kvinnorna enligt rapporten mår sämst till följd av strukturförändringen. 

Detta skapar inte bara stora frågetecken kring stiftsledningens kapacitet att leda strukturförändringen, utan det visar på nonchalans inför de signaler som forskningsrapporten ger uttryck för. Man misslyckas därför med att vara en röst för de utsatta.          

Stiftsledningen har grumlat presentationen av forskningsrapporten genom att rikta uppmärksamheten på saker som inte undersökts. Att därtill jämställa resultatet med ”jämförbara yrken” är inte heller i linje med forskningsrapportens beskrivning av tidigare forskning där flera tydliga exempel visar på att arbetsmiljön på vissa punkter är sämre för kyrkans anställda än på andra arbetsplatser. 

Forskningsrapporten visar att strukturförändringen accelererar arbetsmiljöproblem, även om man gör en ”mjuk” sammanläggning (vilket gör minst skada på arbetsmiljö).  

Sammanläggningarna av församlingar i Härnösands stift är ingen lösning på arbetsmiljöproblem utan endast en dröm om ekonomisk effektivisering och rationalisering genom centralisering. Vi ser det i många organisationer utanför Svenska kyrkan. Där kan vi också läsa om både en försämrad ekonomi och arbetsmiljö till följd av strukturförändringar. 

Konstruktionen av nya större pastorat i Härnösand vittnar om en syn där kyrkan blir till ett serviceföretag för religiösa och kulturella tjänster. Vi saknar följande delar i processen och vill därför att stiftsledningen tar och visar ett ansvar för:  

● Teologi 

● Flexibilitet

● Transparens 

● En försämrad arbetsmiljö 

● Omsorg och pastoralt ledarskap

● Förståelse för de utsatta i processen

Vi vill att stiftsstyrelse/biskop uppträder med den pastorala ödmjukhet och varsamhet som krävs i ljuset av såväl forskningsrapporten såsom den fackliga förståelse för processens efterverkningar som vi i stiftskretsen har, vi som arbetar för arbetstagaren och som ser vardagsverkligheten på golvet.    

 

Håkan Stiberg 
ordförande Härnösands stiftskrets och Regionalt skyddsombud i Kyrkans Akademikerförbund, sjukhuspräst i Östersunds församling

Rolf Nordström 
regionalt skyddsombud i Kyrkans Akademikerförbund, Församlingsassistent i Örnsköldsviks församling

Elin Lockneus 
regionalt skyddsombud i Kyrkans Akademikerförbund, Präst i Tuna-Attmars församling och doktorand i teologi

Jan Grimell 
präst i Örnsköldsviks församling och Teologie doktor 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Tre präster och en församlingsassistent, fackligt aktiva i Härnösands stift

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne