Utnyttja rätten till skattereduktion för gåvor till Act Svenska kyrkan

Lars-Gunnar Frisk förtroendevald, Posk, i Luleå stift

Månadsgivande berättigar till skattereduktion med 25 procent av gåvobeloppet upp till 6 000 kronor per år.

För närvarande finns ingen folder om månadsgivande till Act Svenska kyrkan. Sedan mitt inlägg om månadsgivande i Kyrkans Tidning nummer 22 har jag dock hört att en sådan nu är på gång. Det behövs sådant ­material som stöd för att värva fler fasta givare, och med detta inlägg vill jag ge en synpunkt på innehållet.

En aspekt av månadsgivande är – sedan 22 januari i år – att månadsgivande berättigar till skattereduktion med 25 procent av gåvobeloppet upp till 6 000 kronor per år. Det betyder alltså att en givare som är beredd att ge 4 500 kronor per år i stället kan ge 6 000 kronor, och sedan få tillbaka 1 500 på den slutliga skatten. Staten stödjer alltså detta givande genom en form av subvention.

Räkneexempel: Om dagens månadsgivare till Act Svenska kyrkan tillsammans ger exempelvis 24 miljoner per år, så kan dessa alltså öka givandet till upp emot 32 miljoner utan att var och en behöver avstå mer. Här finns alltså en potential att öka insam­landet med 8 miljoner redan ­innan vi har ökat antalet givare (vilket vi förstås ska göra).

Här finns dock en hake: Under en tidigare period när staten gav sån här skattereduktion var vi väldigt försiktiga (för att uttrycka det milt) med att propagera för att använda reduktionen som en möjlighet till ökat givande. Bland annat fanns till och med uppfattningen att det vore omoraliskt att ”uppmana till skatteplanering”, som detta beskrevs. Såna uppfattningar hämmade vår möjlighet att utnyttja skattereduktionen som hävstång för att öka givandet.

Förhoppningsvis är denna uppfattning inte så utbredd, och vi bör kraftfullt kunna propagera för månadsgivande – med tydlig information om möjligheten till skatteavdrag. På huvudwebbsidan om att ”Bli månadsgivare” https://www.svenskakyrkan.se/act/bli-manadsgivare nämns i dag inte denna möjlighet – den informationen måste man leta fram på en mer undanskymd sida. Där behövs tydligare information!

När nu en ny folder om månadsgivande tas fram så är det viktigt att informationen om skatte­reduktion lyfts fram mer offensivt. Förekommer fortfarande uppfattningar om att skatte­reduktion är ”fult” eller olämpligt så bör de som tycker så träda fram öppet så att en debatt i frågan kan reda ut saken.

Hälsar en glad skattebetalare – och snart glad månadsgivare!

Lars-Gunnar Frisk
förtroendevald, Posk i Luleå stift

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Bra förslag!