De är årets körledare

Stig Sandlund, lärare på Framnäs folkhögskola och på musikhögskolan i Piteå är årets körledare 2012. Årets ungdomskörledare är Anne Aaltonen Samuelson, verksam i Tyresö utanför Stockholm. De prisades när Föreningen Sveriges körledare hade konvent i Piteå i helgen.

"Stig Sandlund förenar en osviklig klangkänsla och noggrannhet i intonationen med en levande texttolkning och uttrycksfull deklamation", heter det bland annat i prismotiveringen.

–Oväntat, men det kanske det är för alla. Man får vara tacksam och ta emot, säger Stig Sandlund.
I drygt 40 år har han lett kören Troendegruppen, som består av studenter på musikhögskolan i Piteå och Framnäs folkhögskola. Kören har bland annat gett ut ett tiotal skivor och genomfört flera turnéer i USA och på andra håll i världen. Hundratals sångare har genom åren passerat.

–Det har blivit som en livsstil med allt folk, alla resor och projekt. Ju längre man håller på, dess mer involverad blir man, säger Stig Sandlund.

Anne Aaltonen Samuelson får priset för sina många år som lärare i Tyresö musikklasser och "för att hon i den framgångsrika Tyresö ungdomskör ger ungdomar möjligheten att sjunga på hög konstnärlig nivå, med krävande - och ofta utmanande repertoar", skriver juryn.

–Det här betyder jättemycket för mig som jobbar i liten förortskommun - det är så fantastiskt att det finns folk därute som vet vem jag är och vad jag gör.

Tyresö ungdomskör är en blandad a capella-kör, som är inriktad på konstmusik från 1500-talet och framåt. Regelbundet deltar den i internationella tävlingar. För Anne Aaltonen Samuelson har det blivit sättet att jobba och motivera medlemmarna, säger hon.

–De som hoppar på kören vet att ska man hävda sig i sådana sammanhang, då måste man sjunga svåra stycken.

Utmärkelsen Årets körledare delas ut sedan 1986. Prissumman har i år höjts från 30 000 till 50 000 kronor. Årets ungdomskörledare utses av organisationen Ungikör sedan 1995. Prissumman är på 30 000 kronor.

Martin Larsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.