Jubileum med fest och frågor

Vår relation till katolska kyrkan, till nåden och till Martin Luther. Det ska Kyrkans Tidning skriva om nu när reformationsjubiléet snart börjar.

Nu börjar det! Om bara några veckor, den 31 oktober, kommer påven till Sverige för att delta vid Lutherska världsförbundets möte som firar 500-årsminnet av reformationen. Det blir också det mentala startskottet för 2017 års stora jubileum. En händelse som kommer att prägla världens alla lutherska kyrkor det kommande året.

Det hindrar inte att många både i och utanför kyrkan haft jubileumsfokus sedan länge. Exakt hur länge beror på vem man frågar. Flera decennier, svarar den som följt samtalen mellan den romersk-katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet, diskussioner som gör att Franciskus snart kan sätta sin handsydda sko på Lunds kullerstensgator. Ett drygt år, svarar Säpo.

För alla de i Svenska kyrkan som planerar lokala eller rikstäckande arrangemang hamnar tidsangivelsen någonstans däremellan.

Fest blir det. Glädje! Men också problematisering och frågor. Vad är det att vara luthersk kyrka 2016?

Båda aspekterna kommer att märkas i Kyrkans Tidning, på nyhetsplats och i vår kultur- och teologibevakning. Med detta nummer inleder vi en serie artiklar inför påvens besök. Vi börjar med att ringa in svenskens relation till katolska kyrkan. Längre fram kommer du att kunna läsa om vardagen i en katolsk församling i dagens Sverige och om livet som några dagars Lutherturist i Tyskland. Vi synar också det samarbetsdokument, Från konflikt till gemenskap, som ligger till grund för den ekumeniska minneshögtiden i oktober.

Senare i höst tar vi tag i de centrala identitetsfrågorna. Tro, rättfärdiggörelse, nåd och frälsning. Vad betyder alla de stora orden femhundra år efter att Martin Luther spikade upp sina 95 teser på porten till Slottskyrkan i Wittenberg? Och vad får svaren på den frågan för konsekvenser för kyrkan?

Genom detta jubileumsår vill vi givetvis ha dina synpunkter. Vad innebär luthersk identitet för just din roll som anställd eller förtroendevald? Vad är reformationens arv till den teologiska vardagen i din församling?

Hör av dig till oss och berätta!

Kristina Lindh

Taggar:

Katolska kyrkan

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.