Mindre motstånd mot skolavslutningar i kyrkan
Nyhet. Andelen skolor som har skolavslutning i kyrkan har minskat något, men förändringen är liten, visar Kyrkans Tidnings stora enkät bland rektorer. Däremot har ifrågasättandet av avslutningarna minskat kraftigt.
Rektorer gör olika tolkningar av Skolverkets riktlinjer
Nyhet. I Asmundstorp finns en lång tradition av skolavslutning i kyrkan, i Kista firas avslutningen på skolgården och i Tärnaby blir det i år två avslutningar, en på skolgården och en i kyrkan.
Biskop Sören Dalevi: ”Handlar om sunt förnuft”
Nyhet. Tradition och kulturarv. Karlstad stifts biskop Sören Dalevi ser många skäl till att fira avslutning i kyrkan. Han menar också att det finns pedagogiska vinster i det för skolan.
Föräldrar i Sävare kräver skolavslutning i kyrkan
Nyhet. Föräldrar protesterar nu mot Sävare församlings beslut om att inte längre hålla skolavslutning i kyrkan. – Vi och barnen känner oss svikna av kyrkan, säger mamman Angelica Thunström, till Expressen.
Mindre Swedbank och SEB i kyrkans portfölj
Nyhet. Svenska kyrkan har sålt av aktier i både Swedbank och SEB. – Det har våran förvaltare gjort som en effekt av Uppdrag granskning, säger senioranalytiker Gunnela Hahn.
Stiftsdirektorn blir ny arbetsgivarchef
Nyhet. Församlingarna i centrum – det ser Birgitta Ödmark som sitt uppdrag när hon i höst blir ny vd för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Regeringen är nöjd med kyrkans förvaltning
Nyhet. Svenska kyrkan sköter sin kulturarvsförvaltning väl. Det framgår i regeringens nya skrivelse om den kyrkoantikvariska ersättningen. Men på sikt hoppas kyrkan att anslaget på 460 miljoner ska höjas.
Staffanstorp förbjuder huvudduk upp till sjätte klass
Nyhet. Kommunstyrelsen i Staffanstorp har beslutat att införa nolltolerans mot huvudduk för barn i förskola och skola upp till sjätte klass, rapporterar P4 Malmöhus.
Mindre Swedbank och SEB i kyrkans portfölj
Nyhet. Svenska kyrkan har sålt av aktier i både Swedbank och SEB. – Det har våran förvaltare gjort som en effekt av Uppdrag granskning, säger senioranalytiker Gunnela Hahn.
Även från oväntat håll har kyrkan mycket att lära
Ledare. Inget hindrar att kyrkan inspireras av andra organisationer som haft stor framgång med sin kommunikation. Även Systembolaget har något att lära oss.
Ny verklighet för kyrkan ger ny teologi
Teologi. Vad händer med Svenska kyrkan när allt fler i församlingarna har sin bakgrund i andra kyrkor och till och med i andra religioner? Hur påverkar det Svenska kyrkans identitet? Nyligen lade Andreas Holmberg fram sin avhandling om Svenska kyrkan som folkkyrka i ett nytt landskap. I september vigs han till Stockholms nya biskop.
Stiftskyrkan S:t Jacob ska skapa förundran
Nyhet. Videoprojektioner på väggarna, utkastade kyrkbänkar och en ny logotyp. Så ser enmansutredningens förslag ut för Stockholmskyrkan S:t Jacob.
Öppen gemenskap blir Umeå stadsmission
Nyhet. Stadsmission får en ny medlemsorganisation i Umeå. Det är föreningen Öppen gemenskap som ombildas och byter namn.
Du behöver inte oroa dig – bara vila och vänta
Teologi. Astrid Antesten i veckans Eftertanke: I helgens texter får vi ta del av avskedstal från Moses och Jesus.
Årets bästa återbrukare
Församlingsliv. Husmorsgraffiti. Prydnadsföremål, babyfiltar. Och väskor. Bidragen till Bästa återbruket 2019 var många och av olika slag.
De smyckar Norrköping med husmorsgraffiti
Församlingsliv. Färgglad husmorsgraffiti kammade hem första pris i Kyrkans Tidnings tävling Bästa återbruket 2019. Konstverken är gjorda av virkade, återbrukade dukar som Kvinnonätverket #Hemma fogat samman i sinnrika mönster.
Musikhjälpens miljoner till Act Svenska kyrkan
Nyhet. Under temat "Alla har rätt att funka olika” samlade Musikhjälpen in över 50 miljoner kronor förra året. Fyra miljoner av dem tilldelas Act Svenska kyrkan.
Unga lever klosterliv i ärkebiskopens palats
Teologi. Varje år flyttar femton unga vuxna från hela världen in i ärkebiskopen av Canterburys residens i centrala London. Året i bön, arbete och gemenskap ska inte bara omdana deltagarna utan också kyrkan och världen.
Flygskuld eller flygskam? Medel finns mot båda
Ledare. Kanske vore det bättre om det var flygskuld människor erfor, skriver Jonas Eek.
Dags för Svenska kyrkan att öppna sig för det mirakulösa
Debatt. Mirakler. Varför blir inte alla helade? Det är en stor och svår fråga. Både mänskligt mående och den andliga världen är komplexa. Det behövs en sund teologi som inte skuldbelägger.
Det behövs av mer teologisk reflektion
Debatt. REPLIK. Vill man från kyrkligt håll bryta upp det inomvärldsliga tänkandet räcker det inte med att kritisera synen på vad vetenskap är. Av större vikt är att teologiskt reflektera över vad det i dag kan betyda att omfatta en tro på en Gud som är verksam i världen, anser Peder Thalén.
Biskoparna var inte naiva
Debatt. Det vore absurt att överlåta till en arbetsgivarorganisation och de fackliga organisationerna att inbördes reglera grundläggande instrument i en episkopal kyrka, anser debattör Per Westberg.   
Prästanställning – vilket är problemet?
Debatt. Det finns behov av åtgärder. Men är det givet att en ändring av vem som är arbetsgivare är lösningen? Först behövs en tydligare bild av vilka problem som föreligger, anser Gunnar Edqvist.
Nu behövs mindre snack och mera verkstad i kyrkan
Debatt. Debattör Per-Lennart Skoog hade förhoppningar om att biskoparnas brev om klimatet skulle bli en vändpunkt för det kyrkliga miljöarbetet. Men så är det inte. Inte än, skriver han.