Karin Adelsköld: "Jag hade tänkt bli präst men blev clown i stället"

"Kan man kanske ta med sig Jesus-statyn upp på standup-scenen?" frågar sig komikern Karin Adelsköld som i podden "Var ska jag ställa Jesus" berättar om humor, alkoholism och tro. Foto: Mikael M Johansson

"För fem år sedan ungefär hamnade jag ganska djupt i missbruk av alkohol, då kom Gud till mig mitt i allt det", berättar Karin Adelsköld komiker, föreläsare och journalist i podden ”Var ska jag ställa Jesus”.

Det är svårt att beskriva Karin Adelsköld. Eller, rättare sagt, det finns många sätt att göra det. Komiker, föreläsare, journalist med inriktning på vetenskap, programledare i radio och tv och nyss utbildad skrattyogainstruktör.

– Det jag har gjort allra mest de senaste 13 åren är att föreläsa om humorforskning.  Hur kan man använda humor i alla sammanhang för att kommunicera bättre, må bättre och stressa mindre? säger Karin som började med standup av en slump.

Sommarkursen med akvarellmålning var fulltecknad så det fick bli standup i stället. På den vägen är det.

Humor på allvar

Karin forskar inte själv om humor, men tar del av forskning och föreläser på i olika sammanhang, bland annat på arbetsplatser. Hos många yrkesgrupper som arbetar med svåra frågor har hon mött människor som är väldigt duktiga på att använda humor.

Fakta: Lyssna på avsnittet med Karin Adelsköld

– I yrken där man jobbar med utmaningar är humor ännu viktigare. Det är ett sätt att pysa ut ångest och stress. Men humor behövs också för att få en inre styrka och samhörighet med sina kollegor. Vi måste ta humor på allvar, säger Karin.

Som barn och ung var Karin Adelsköld aktiv i Svenska kyrkan och tron var självklar.

Stark konfirmation

– Gud var med mig och närvarande. Min konfirmation var det starkaste jag har varit med om. Jag var på konfirmationsläger och det var fantastiskt fint. Jag hade till och med tankar på att bli präst, men så blev jag clown i stället, säger Karin och skrattar.

Under studenttiden stötte tron på motstånd och Karin lämnade den. Trodde hon. När hon blev sjuk i alkoholism för några år sedan hände något i samband med att hon kom in i tolvstegsprogrammet.

– Då föll allt på plats, jag fann den tro jag är uppvuxen med.

Vad det var som hände och hur hon tänker nu berättar hon i podden "Var ska jag ställa Jesus".

Fakta: "Var ska jag ställa Jesus"

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I podden tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kända personer för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter sin egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är matprofilen Edward Blom, bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg, författaren Åsa Larsson och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.

De senaste avsnitten innehåller intervjuer med radioprogramledaren Annika Lantz, prästen och satirtecknaren Kent Wisti, religionsvetaren David Thurfjell och artisten Gustaf Norén, journalisten Helena von Zweigbergk.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.