Nya upphovsrättsanspråk på kyrkohandboken

Musiken i serie A i nya kyrkohandboken innehåller bearbetningar som kan behöva godkännas av upphovsrättsinnehavarna. Det vill kyrkomusikern Harald Göranssons barn, som äger rättigheterna till sin fars verk, utreda.

– Vi ifrågasätter hur kyrkan har hanterat de upphovsrättsliga frågorna i den nya kyrkohandboken, säger Cecilia Göransson som äger upphovsrätten till sin pappas verk.

Det handlar bland annat om egenkomponerad musik av Harald Göransson (1917–2004), samt gregoriansk musik som han transkriberade och tolkade utifrån äldre material för att ingå i den nuvarande handboken från 1986.

I den nya kyrkohandbokens serie A har ytterligare bearbetningar gjorts av delar av musiken från 1986:an. Det rör sig bland annat om rytmiska och harmoniska förändringar.

– Vår huvudpoäng är att de upphovsrättsfrågorna borde ha lösts redan innan kyrkomötet gick till beslut, säger Cecilia Göransson.

Den nya kyrkohandboken är planerad att tas i bruk på pingstdagen. Som Kyrkans Tidning tidigare rapporterat har teologerna Christer Pahlmblad och Anders Ekenberg protesterat mot vad de betraktar som upphovsrättsintrång.

Att Göransson lyfter frågan först nu beror på de brev som hon fått från jurister anlitade av Svenska kyrkan som handlade om ersättning för fyra psalmer och en bearbetning. Senaste brevet kom den 12 mars.

– Jag reagerade på det eftersom jag vet att pappa har skrivit betydligt mer än så.

– Jag googlade och hittade artiklar, bland annat från Kyrkans Tidning, och insåg att här är det något som inte stämmer.

Om det bearbetade materialet säger Cecilia Göransson:

– Vissa av bearbetningarna ser väldigt konstiga ut. De har inte varit konsekventa. Har man brytt sig om musiken över huvud taget?

– Vad vi har gjort nu är att vi har anlitat jurister som ska titta på detta så att allt blir rätt innan kyrkohandboken börjar distribueras.

Om Göranssons anspråk skriver kyrkokansliets jurist Fredrik Nilsson Björner i ett mejl till Kyrkans Tidning:

”Vi har, via vår advokat, under dagen [måndag] fått kännedom om att Harald Göranssons arvingar vill konsultera egen juridisk expertis innan de skriver under avtal med Svenska kyrkan. Vi inväntar ytterligare information beträffande orsakerna till varför de i nuläget vill konsultera juridisk expertis i ärendet. Innan dess kan vi inte kommentera ärendet vidare.”

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.