De vill förbjuda koranbränningar

Rasmus Paludan, dansk högerextremist, bränner ett exemplar av Koranen. Foto: Svenska Dagbladet

Tro och solidaritet menar att koranbränningar är ett hot mot religionsfriheten. Men yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk.

Det är på Facebook och Twitter som Socialdemokrater för tro och solidaritet går ut med kravet att förbjuda bränning av Koranen och andra heliga skrifter. Man skriver att etnonationalister som Rasmus Paludan förespråkar ett Europa utan muslimer, och när han eldar koraner så manifesterar han en hatideologi. Att förbjuda koranbränningar ses av Tro och solidaritet som ett sätt att värna religionsfriheten.

Det står inte något på sociala medier om vilken typ av lagstiftning som organisationen vill införa. Kyrkans Tidning söker, hittills utan framgång, Sara Kukka-Salam, ordförande, och Jesper Eneroth, vice ordförande, för en intervju.

Han menar att religion måste få kritiseras

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att ett försvar för religionsfriheten redan finns. Religiösa sammankomster får till exempel inte störas, då har polisen till exempel rätt att lyfta ur demonstranter från en kyrka eller en moské.

 Mitt ingångsvärde är att religionsfriheten är något vi ska slå vakt om. Men religionsfrihet innebär inte en frihet från kritik av religionen i sig, säger han.

Nils Funcke menar att kritik av en religion även måste kunna innefatta handlingar som kan upplevas som kränkande.

 Vare sig man tillhör Humanisterna eller en muslimsk församling så får man finna sig i att andra kan gå ganska hårdhänt mot dina uppfattningar, säger han.

Tror mer kommer att förbjudas

Det har från andra håll framförts förslag om att koranbränning ska ses som hets mot folkgrupp, en annan tanke är att införa en trosfridslag av finsk modell. Nils Funcke tror dock inte att det går att skapa förbud som är avgränsat till enbart koranbränning.

 För de som bränt koraner kommer då att rita rondellhundar på den, och om det förbjuds så gör de något annat. Till slut kommer man inte kunna säga någonting. Det fungerar helt enkelt inte att införa förbud för att människor ska slippa känna sig kränkta, säger han.

Polisen i Stockholm har beslutat att neka tillstånd till koranbränningar på grund av säkerhetsskäl, en policy som inte gäller andra religioners heliga skrifter. Det beslutet prövas nu av förvaltningsrätten.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ulrik Petersson
Koranbränning Bibeln är Guds ord. Vi som är kristna vet att Guds löften står fast oavsett omständigheter! Löftena kunna ej svika en låt som Lewi Pethrus skrev som är lika aktuell idag! Muslimer tror att Jesus var en profet vi som är kristna tror att Jesus är Messias den levande Gudens Son! Bränner man upp biblar så vill vi inte den personen något illa utan respekterar yttrandefriheten däremot så ber vi för personen att han ska bli frälst! Himmel och jord ska förgås med Guds Ord består Lukas 21:33! Ulrik Petersson