2

Arrangören bestämmer

I Kyrkans Tidning nummer 20/13 uttrycker tre skribenter sitt missnöje med att projektet ”Religion hjärta hbt” nekades att vara med som utställare vid Jesusmanifestationen (JM) förra året.

Skribenterna anger felaktigt mig som huvudtalare vid årets JM, vilket må vara hänt. Men de ifrågasätter också mitt stöd till beslutet från JM:s ledningsgrupp genom ett lösryckt citat från en ledar-text i Världen idag (2012-05-07). Det vill jag kommentera.

Min ledartext hade två poänger. Främst en sakfråga. Skribenterna skriver: ”Bilden av Jesus är inte komplett förrän alla kommit till tals”. Det kan låta sympatiskt att låta alla komma till tals, men det intressanta är inte primärt att lyfta fram våra olika bilder av Jesus, utan att presentera Jesus Kristus, som den han verkligen är. Och Jesus är åtkomlig genom Bibeln. Personen Jesus kan inte reduceras till en uppsättning bilder. Alla bilder av Jesus stämmer inte med Bibelns bild av honom och bilderna måste slutligen mätas mot Bibeln.
I nämnda ledare skrev jag: ”Beslutet från JM:s ledning verkar syfta till att slå vakt om enheten runt den Jesus som Bibeln talar om”. Det är detta som är kärnfrågan.

Gud älskar alla människor, men välsignar inte allt vi gör. Och Bibeln välsignar inte samkönade relationer. I materialet ”Gud är större” från projektet ”Religion hjärta hbt” försöker man visserligen öppna upp för en sexualisering av ett flertal bibelberättelser. Dels den om David och Jonatan, men också den om Rut och Noomi. Syftet är förstås att skapa stöd för den egna ”bilden”.

Detta rymmer även en formfråga. Det borde vara självklart att JM:s ledningsgrupp, i egenskap av arrangör, har rätt att fatta beslut om vilka utställare som får vara med. Alla får delta i JM, men alla får inte ställa ut, alla får inte predika eller bestämma programinnehållet. Alla får inte bestämma vilka ”bilder” av Jesus som sprids. Det är förbehållet arrangören att den bild som förmedlas av Jesus också stämmer överens med Bibelns bild.

Lukas Berggren
Chefredaktör och
ansvarig utgivare, Världen idag
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne

Debatt

Mer inom samma ämne