REPLIK - Stängda kyrkor
Jag vill som ordförande i kyrkorådet i Norra Gotlands pastorat svara på förra veckans debattartikel om kyrkan och församlingshemmet i Fleringe, och klargöra en del frågeställningar.
Fleringe församlingshem är inte sålt. En arbetsgrupp med Fleringebor och sommarboende genomför en utredning om hur huset kan användas i framtiden.
Gruppen tillsattes vid det möte som hölls i början på augusti där vi först tog upp frågan. Gruppen fick i uppdrag att komma med förslag på lösningar för församlingshemmet senast den 31 december i år. Kyrkorådet är öppet för olika lösningar av församlingshemmets verksamhet framöver och vi ser fram emot arbetsgruppens förslag.
Församlingshemmet i Fleringe har använts 13 gånger januari 2014–juli 2015, varav sex gånger i samband med gudstjänst eller dop, vigsel, begravning. Övriga sju gånger har varit olika föreningsaktiviteter. Sommaruthyrningen av boende löper på gamla överenskommelser. Där får vi tyvärr inte in några större summor.
Fastigheten är i stort underhållsbehov och eftersom inte intäkterna tillnärmelsevis motsvarar utgifterna så har inga pengar satts av till löpande underhåll under lång tid.
Kyrkorådet har sedan starten av det nya pastoratet 2014 ansvar för 25 kyrkor och 70 andra byggnader på norra Gotland. Med hjälp av kunnig personal och konsulter har man sett över miljö- och energiaspekter i byggnaderna. Kyrkorådet har även sett över de hus som sällan utnyttjas och som är i stort behov av renovering. I den gruppen hamnar Fleringe församlingshem.
Då det gäller möglet som olyckligtvis drabbat Fleringe kyrka, så har jag i dagarna fått reda på att sanering ska ske den 16–17 december. Därmed kommer kyrkan äntligen kunna öppnas till nyår. Arbetet med sanering har beställts av samfälligheten Gotlands kyrkor, som är ansvarig för prioriteringar och ekonomi av all inre och yttre renovering av öns kyrkor.
I samfälligheten har varje socken sin egen representant som kan framföra behov av hjälp, och så har också skett i Fleringe. Så länge Svenska kyrkan har tillräckligt med medlemmar som bidrar med kyrkoavgiften kommer man inte att stänga några kyrkor inom överskådlig framtid på norra Gotland.
Jag hoppas att vi tillsammans ska komma fram till en bra lösning för församlingshemmets fortsatta verksamhet i någon form och att möglet i kyrkan ska försvinna så att ni åter kan få fira gudstjänst i kyrkan lagom till den 40-åriga traditionsenliga gudstjänsten på trettondagen. På många håll runtom i Sverige finns goda exempel där man tagit hand om församlingshem och andra lokaler som då kan fortsätta att vara mötesplatser för bygdens folk.
Peder Fohlin
Ordförande i kyrkorådet Norra Gotlands pastorat
LÄGG TILL NY KOMMENTAR