Hot om splittring i Mekane Yesus bakom beslutet

För några veckor sedan blev det officiellt att Mekane Yesuskyrkan valde att avsluta allt samarbete med Svenska kyrkan. Detta på grund av kyrkans beslut att viga samkönade par.

Denna fråga har varit ämne för utredningar och samtal under många år här i Etiopien och beslutet är välgrundat. Skillnaden mellan länder som Sverige och Etiopien är gigantisk, framförallt när det kommer till vissa kulturella frågor. För att förstå Mekane Yesuskyrkans beslut är det därför viktigt att först försöka förstå kulturen i vilken det vuxit fram.

I Etiopien är det fortfarande olagligt att vara homosexuell. Som en grund till att förstå beslutet är detta givetvis väldigt viktigt. Det är alltså inte enbart en ”religiös” övertygelse i Etiopien, utan något som även den icke-konfessionella regeringen är emot. Om Mekane Yesuskyrkan skulle fattat något annat beslut i frågan än vad de gjorde skulle det ha tolkats som att de själva inte var helt tydliga i den här frågan och det hade varit att gå emot hela samhällets värderingsgrund.
Även för Svenska kyrkans del har det ju i denna fråga spelat stor roll vad ”övriga samhället” har haft för åsikter i denna fråga.

Vidare är Mekane Yesuskyrkans relation till den Etiopisk-ortodoxa kyrkan, som har cirka 50 procent av befolkningen som medlemmar, i nuläget väldigt god. En sådan relation skulle man ha kunnat äventyra om beslutet blivit ett annat, eftersom det förmodligen hade tolkats precis som ovan.
Detsamma gäller relationen till muslimerna som utgör cirka 30–35 procent av befolkningen.  

Men kanske är den viktigaste aspekten kvar. Och det är att ett annat beslut i den här frågan hade kunnat leda till en splittring inom Mekane Yesuskyrkan. En klar majoritet av Mekane Yesuskyrkans 24 synoder var klart emot ett fortsatt samarbete med Svenska kyrkan. Några få synoder hade nog egentligen velat se en annan utväg, men beslutet gick inte att undvika. De flesta av dessa synoder har inte och har aldrig haft något nära samarbete med Svenska kyrkan och har därför inte heller några personliga kontakter med någon därifrån. De ser bara ”beslutet” som sådant och ifrågasätter därför starkt vidare samarbete. Ingen kan ju säga säkert, men enligt flera källor hade risken för splittring inom Mekane Yesuskyrkan varit stor om beslutet hade blivit ett annat. Det ville man naturligtvis helst av allt undvika.
Detta är några faktorer som vi svenskar behöver ha med oss i vår förståelse av denna kyrka och dess beslut i den här frågan. Vi kan helt enkelt inte göra en bedömning utifrån en svensk kontext.

Jonas Nordén
präst i Svenska kyrkan, EFS missionär

Viktoria Nordén
EFS missionär
Addis Abeba, Etiopien

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.