Härnösands stift har under många år varit ledande när det gäller att satsa på familjerådgivning. Bara i år bidrar stiftet med närmare 1,8 miljoner kronor till verksamheten. Den verksamhet som bedrivs är professionellt skött och uppskattad. Men stiftsstyrelsen har ändå blivit allt mer tveksam till att fortsätta.
För några år sedan såg vi till att göra en genomgång av organisation och ekonomi för familjerådgivning i de olika stiften. Den visade att endast fyra andra stift gav pengar till familjerådgivning. Men inte ens om dessa fyra stifts bidrag slogs ihop, kom de upp i samma storlek på bidraget som det som Härnösands stift gav. Vanligen var det församlingar i samverkan som både drev och bekostade familjerådgivningen tillsammans, utan stiftens inblandning.
Genomgången visade också att det var ovanligt med så många mottagningar som i Härnösands stift, där det finns fem mottagningar. Det var vanligare att familjerådgivningen fanns på en eller två platser i ett stift. I två stift hade Svenska kyrkan ingen familjerådgivning alls.
Härnösands stifts jämförelsevis mycket kraftfulla satsning har gjorts samtidigt som familjerådgivning numer är en kommunal skyldighet enligt socialtjänstlagen. Kommunernas ansvar på området lagstadgades 1995 och i dag erbjuder alla kommuner i vår region sina invånare stöd i samband med olika relationskriser i familjen. Svenska kyrkans medarbetare, medlemmar och andra ska alltså ha tillgång till den här typen av stöd oavsett vår insats.
Däremot finns behov i församlingarna som bara kyrkan själv kan ta ansvar för. I Härnösands stift finns många små församlingar med få anställda. Det innebär att i många områden – omkring hälften av de ekonomiska enheterna – saknas diakonernas kompetens för det sociala arbetet.
Diakonin hör till församlingens grundläggande uppgift och kompetensen på det här området behöver stärkas. Här har också har stiftsstyrelsen sin grundläggande uppgift: att hjälpa församlingarna ta det ansvar som vårt regelverk kyrkoordningen (KO) kräver.
Beslutet att säga upp överenskommelsen med Vårsta Diakoni, som driver Svenska kyrkans familjerådgivning i Härnösands stift, togs över ett år i förväg för att ge alla berörda tid för omställning. I stiftsstyrelsens beslut framhålls att de pengar som årligen satsats på familjerådgivningen, i framtiden ska avsättas för att främja utveckling av den diakonala verksamheten i församlingarna.
Nu finns tid under hela 2015 att utreda hur främjandet på det diakonala området på så sätt kan utvecklas, något som bör göras i samråd med berörda församlingar.
Slutligen vill vi beklaga att beslutet togs utan att någon barnkonsekvensanalys gjordes. En arbetsgrupp på kansliet jobbar med att skapa rutiner och verktyg för analysarbetet och under nästa år kommer vi i stiftsstyrelsen att vidareutbildas i strategisk barnkonsekvensanalys. Så vi ska bättra oss när det gäller den saken.
För stiftsstyrelsen
biskop Tuulikki Koivunen Bylund
ordförande
LÄGG TILL NY KOMMENTAR