Det är viktigt att beskriva det breda och rika innehåll i Svenska kyrkans arbete med inklusitivet och mångfald. Därför skrev jag bönen, skriver Gunilla Hallonsten i en replik med anledning av ett kollektcirkulär som väckt reaktioner.
En kollektvädjan ska fungera som frivilligt stöd i gudstjänsten. Ett kollektcirkulär är alltså inte bindande. Den avslutande bönen inleder inte gudstjänsten och ingår inte i en välsignelse. Men det är riktigt att den hänvisar till Gud som treenig, Fader, Son och Ande, på Heliga Trefaldighets dag.
Men jag valde både i bönen och i texten som föregår bönen att bredda beskrivningarna av teologiska begrepp som treenigheten och mission. Det är angeläget att tolka även våra centrala lärobestämningar och jag gjorde det på ett sätt som anknyter till etablerade tolkningar. Syftet var tvåfaldigt:
För det första arbetar vi i Svenska kyrkans internationella arbete med att stötta kvinnor och män, flickor och pojkar i deras kamp för rättvisa, hälsa, och liv. Det finns en lång tradition av att använda begrepp som bröder och systrar, vänner och syskon.
Vi är i gott sällskap genom missionshistorien, inte minst genom kontakter med systerkyrkor i syd där kvinnor och män historiskt har försökt förena tradition med förnyelse genom att arbeta med inklusivitet och deltagande där de upplevt rasism, fattigdom, sexism och förtryck.
Dessa människor deltar i Guds mission, gör vad Jesus gjorde och inspireras av helig Ande. Jag tycker att det är viktigt att beskriva detta breda och rika innehåll i vårt arbete med inklusivitet och mångfald.
För det andra ville jag adressera många i våra gudstjänster som inte är bekanta med de formuleringar och begrepp som vi tar för självklara. I våra församlingar och gudstjänster – inte minst i barn- och ungdomsarbetet – möter vi i dag många sekulariserade kristna svenskar som inte fått del av kyrkans och kristendomens tradition och språk.
Det var min ambition att tala även till dessa med ord och exempel som är lättare att känna igen. Det är min erfarenhet att ur detta kan sedan följa samtal om kyrkans och kristendomens tradition och språk. Detta kan beskrivas som evangelisation bland redan kristna.
Det är min ambition att så många som möjligt, oavsett teologisk profil eller känsla av övertygelse och tillhörighet, ska kunna känna att de vill och kan delta i och stödja Svenska kyrkans internationella arbete.
Gunilla Hallonsten
internationell chef för Svenska kyrkan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR