Uppdrag granskning har inte brutit mot lagen

Ni professorer, präster, riksdagsmän och alla som undertecknat debattartikeln "Får uppdrag granskning bryta lagen?" får givetvis tycka vad ni vill om vårt reportage och den journalistik som Uppdrag Granskning står för. Men det är märkligt att ni sprider rena felaktigheter och inte är mer pålästa på svensk lagstiftning med tanke på de titlar och ansvarsfulla positioner ni har.

Svaret på frågan är - nej. Uppdrag granskning har inte brutit mot någon lag. Tystnadsplikten för präster är sedan nästan 15 år tillbaka inte reglerad i svensk lag.

Präster har inte en lagstadgad tystnadsplikt. Präster kan helt fritt prata om vad dom vill utan att riskera varken åtal, böter eller fängelse. Det enda man gör är att bryta mot kyrkans egna interna regler och kollektivavtal. 

Det finns bara ett undantag. Prästers vittnesmål i domstol regleras fortfarande av svensk lag och rätten får inte kalla en präst som vittne. Det är det som står i rättegångsbalken - inget annat - hur gärna ni än vill.  Så ert påstående att tystnadsplikten enligt rättegångsbalken är "absolut" är en direkt lögn.

Det är också lite svårt att förstå er omsorg om de kyrkoherdar och präster vi granskat - men inte ett ord om dom som tystnadsplikten är till för - den som söker upp kyrkan för att få hjälp och stöd.

Har då makthavare med stort ansvar och inflytande över församlingar runt om i landet råkat mer illa ut än den unga flicka som hängdes ut på nätet?  Det är en osannolik och stötande jämförelse som vi utgår från att era församlingsmedlemmar och anhängare starkt kommer att ifrågasätta.  ​

Ali Fegan, reporter Uppdrag granskning
Lars-Göran Svensson, reporter Uppdrag granskning

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.