Kyrkovalet

Valresultat garanterar inte inflytande i kyrkorådet

REPLIK. Ett valresultat garanterar inte med automatik motsvarande inflytande i kyrkorådet. Det är inte konstigare än att oppositionen i Sveriges riksdag lämnas utanför regeringen, skriver representanter för kyrkorådet i Lundby församling.

Styrelsen för Vänstern i Svenska Kyrkan (Visk) i Göteborgs stift har i grunden missuppfattat hur en parlamentarisk demokrati fungerar. I KT klagar styrelsen över att de inte får ett inflytande i kyrkorådet som motsvarar nomineringsgruppens valresultat i Lundby församling i Göteborg.

Men ett valresultat garanterar inte med automatik motsvarande inflytande i kyrkorådet. Kyrkorådet måste ha stöd i kyrkofullmäktige. Om ett enskilt parti eller nomineringsgrupp inte har majoritet måste det bildas en koalition.

Visk försökte bilda en sådan koalition i Lundby men misslyckades. I stället bildade S, Posk och Öka majoritet. Visk får då inte det inflytande dess företrädare önskade sig. Det är inte konstigare än att oppositionen i Sveriges riksdag lämnas utanför regeringen.

Situationen för Visk i Lundby kompliceras ytterligare av att endast två av de fyra mandaten är besatta och två personer kan inte sitta på fyra mandat.

 

För kyrkorådet (från 1 januari 2018), Lundby församling, Göteborg

Karin Greenberg Gelotte (S) ordförande

Annika Johansson (Öka) förste vice ordförande

Kent Wikström (Posk) andre vice ordförande

Mer inom samma ämne
Kyrkovalet
Kyrkovalet
Kyrkovalet
Kyrkovalet
Kyrkovalet
Kyrkovalet
Kyrkovalet