Har vi ingenting lärt efter Utøya?

SIGNERAT Efter Utøya-tragedin kunde man tro att de anti-muslimska stämningarna skulle avta och att samhällsklimatet kunde återgå till mer av empati och förståelse för den Andra.

Men ack vilken missbedömning. I stället rycker extremhögern fram runt­om i Europa och i vår svenska kyrka utbryter en identitetsdebatt med otäcka övertoner. Redan några veckor efter Utøya ropas på vikten av att tydliggöra skillnader mellan människor, att vi kristna minsann inte är som de där muslimer­na, att kyrkans identitet håller på att offras på korrekthetens altare och så vidare.
Sedan följde diskussionen om omskärelse av pojkar. Debattörerna är desamma.

När de mest högröstade till slut får mothugg byts fokus. Nu är det synd om dem som ”vågar säga sanningen”. De som själva har piskat upp stämningar mot alla som värnar muslimers och judars rätt snyftar nu att det pågår icke-kollegiala kampanjer på nätet. Själva sakfrågan om kyrkans roll i ett mångkulturellt samhälle försvinner i ett töcken av självpåtaget martyrskap.
Samtidigt startas ett upprop för en öppen debatt i kyrkan. Nätverket ”Gud för uppbrott och förvandling, lär oss glömma bort vårt jag. Ps.285:3” står bakom.
Flera undertecknare deltog i identitetsdebatten i höstas på den sida som kritiserade mångreligiösa projekt som Guds Hus i Fisksätra och ”Tillsammans för Sverige” på Fryshuset.
”Vi vill kunna föra ett samtal kring viktiga teologiska frågor utan att känna oss rädda och utan att använda domkapitlen som maktmedel”, skriver nätverket.

Bland undertecknarna finns prästen Johanna Andersson som till skillnad från Anna Karin Hammar verkligen anmält en prästkollega till Domkapitlet – nämligen Elisabeth Gerle för en mening hon skrivit på Facebook. Domkapitlet lämnade självkart anmälan utan åtgärd.
En annan undertecknare är prästen Helena Edlund, flitig debattör i denna tidning. Edlund tycks gilla upprop – tidigare har hon undertecknat upprop som startats av Sverigedemokraten Kent Ekeroth, en av de mest hätska anti-muslimska debattörerna. Budskapet är att mångkulturalismen måste stoppas och det svenska värnas.
Många som skrivit under kyrkuppropet har nog handlat i god tro, i tron att det är ett upprop för öppenhet medan det i själva verket drivits fram av dem som vill mer av murbyggeri.
Måtte psalm 90 – Blott i det öppna – bli ledstjärna för oss i kyrkan i stället.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.