Har vi ingenting lärt efter Utøya?

Helle Klein

SIGNERAT Efter Utøya-tragedin kunde man tro att de anti-muslimska stämningarna skulle avta och att samhällsklimatet kunde återgå till mer av empati och förståelse för den Andra.

Men ack vilken missbedömning. I stället rycker extremhögern fram runt­om i Europa och i vår svenska kyrka utbryter en identitetsdebatt med otäcka övertoner. Redan några veckor efter Utøya ropas på vikten av att tydliggöra skillnader mellan människor, att vi kristna minsann inte är som de där muslimer­na, att kyrkans identitet håller på att offras på korrekthetens altare och så vidare.
Sedan följde diskussionen om omskärelse av pojkar. Debattörerna är desamma.

När de mest högröstade till slut får mothugg byts fokus. Nu är det synd om dem som ”vågar säga sanningen”. De som själva har piskat upp stämningar mot alla som värnar muslimers och judars rätt snyftar nu att det pågår icke-kollegiala kampanjer på nätet. Själva sakfrågan om kyrkans roll i ett mångkulturellt samhälle försvinner i ett töcken av självpåtaget martyrskap.
Samtidigt startas ett upprop för en öppen debatt i kyrkan. Nätverket ”Gud för uppbrott och förvandling, lär oss glömma bort vårt jag. Ps.285:3” står bakom.
Flera undertecknare deltog i identitetsdebatten i höstas på den sida som kritiserade mångreligiösa projekt som Guds Hus i Fisksätra och ”Tillsammans för Sverige” på Fryshuset.
”Vi vill kunna föra ett samtal kring viktiga teologiska frågor utan att känna oss rädda och utan att använda domkapitlen som maktmedel”, skriver nätverket.

Bland undertecknarna finns prästen Johanna Andersson som till skillnad från Anna Karin Hammar verkligen anmält en prästkollega till Domkapitlet – nämligen Elisabeth Gerle för en mening hon skrivit på Facebook. Domkapitlet lämnade självkart anmälan utan åtgärd.
En annan undertecknare är prästen Helena Edlund, flitig debattör i denna tidning. Edlund tycks gilla upprop – tidigare har hon undertecknat upprop som startats av Sverigedemokraten Kent Ekeroth, en av de mest hätska anti-muslimska debattörerna. Budskapet är att mångkulturalismen måste stoppas och det svenska värnas.
Många som skrivit under kyrkuppropet har nog handlat i god tro, i tron att det är ett upprop för öppenhet medan det i själva verket drivits fram av dem som vill mer av murbyggeri.
Måtte psalm 90 – Blott i det öppna – bli ledstjärna för oss i kyrkan i stället.

Helle Klein
 • 33 Kommentarer

  Logga in för att kommentera

 • Susanné

  Men jösses väx upp. Det är ju såna som du som skapar allt detta som du är så emot. Vad det än är som fattas i ditt liv är du ensam ansvarig om att fixa det. Skapa inte en massa skitsnack för att du är olycklig, det är så patetiskt.

 • Hans johansson

  Tragiken på Utöya skapades av en sjuk människa - inte något annat!!

 • Jacob Hjort

  Susanné: Instämmer å det fullaste. Att du, Helle, bereds plats att bre ut dig med dina personliga vendettor i KT är pinsamt. Jag noterar också att du inte heller denna gång har något sakligt att komma med, annat än att försöka misskreditera kollegor. Att du sedan tar AK Hammar i försvar tyder på att du på sedvanligt politiskt korrekt manér låter sanningen stå tillbaka för de ideologiska utopierna. För AK är helt god och Johanna Andersson helt ond, eller?

 • Hans L

  Helle Klein skjuter omkring sig med fulladdad kulspruta. Problemet är att hon skjuter med fel ammunition på imaginära fiender, monster som hon själv skapar. Man kan bara med förundran betrakta hennes konklusioner baserade på egna fantasier om samband som inte finns. Men det värsta är att hon använder en sådan ofantlig tragedi som Utøya för att argumentera för sin sak. Hon vanärar inte bara de som mördades utan även deras anhöriga. Helle, må du gå i skam och förnedring.

 • Helena

  Tydligen innebär det för Helle Klein att: intar du samma position i en debatt som en annan person så tillskrivs man automatiskt fullständig åsiktsgemenskap. Uppropet har skrivits under av över 70 personer, debatten om omskärelse innefattade många fler (om man räknar kommentarer) och jag förmodar att alla tillhör SD automatiskt på grund av en debattör? Med den logiken måste väl alla präster vara kvinnoprästmotståndare? Ni har ju samma åsikter i andra ämnen, då är ni en grupp. Och ja just ja, socialdemokraterna och SD har ju liknande åsikter i den där detaljen..så där ja..och så vidare. Kontraproduktivt. Skulle vara intressant att se Seglora smedja utföra samma analys en "den andra sidan" också. Vilka intressanta åsiktsgrupper kan vi upptäcka, var kreativ!

 • Hans L

  FALL INTE NER I HELLE-FÄLLAN !

  Som en hackspett sitter Klein vid sin dator och pickar fram ad hominem- argument i jakt på anti-muslimska uttryck i samhället på grund av en galnings verk. Självfallet har Klein rätt att förespråka en muslimsk resp. en mosaisk avdelning i varje kristet andaktsrum, varje kyrka, utan att riskera bli angripen för det. Det är hennes rättighet! Alla med en grundläggande demokratisk värdegrund begriper det. På samma sätt har var och en rätt att offentligt ta ställning mot kirurgiska ingrepp som strider mot läkaretiken, dvs inte är medicinskt indicerade, utan risk för att angripas som person. Men det begriper inte Klein.

  Hennes primära agenda är att så split och missämja. Fall inte i den fällan!

 • Axel W Karlsson

  Helle Klein gör en koppling mellan Utöya-tragedin och debatten om Svenska kyrkans identitet. Klein ondgör sig över att hon själv inte får tillräckligt med utrymme i KT för att misstänkliggöra Helena Edlund med upprepningar om att hon har “kopplingar” till Sverigedemokraterna. Hon glider från sak (kyrkans identitet) till person: frågan “vilka krafter som bildar opinion” i KT. Även i andra sammanhang försöker Klein tysta kollegor som har en annan teologisk eller politisk uppfattning än hon själv. Nyligen angrep Klein Visby stift eftersom en präst som hade “fel” uppfattning på en helt annan punkt än vad han föreläste om ö h t alls fick yttra sig. Så arbetar den trångsynta vänsterintoleransen i kyrkan - man tål bara den egna uppfattningar och dem som har kopplingar till den. Inte oss andra. Hela den välbehövliga debatten om kyrkans identitet i en tid av förvirring och rådlöshet om vilken väg kyrkan skall gå borde inte få finnas enligt Klein.

 • Hanna Wallsten

  Fredrik Wachtenfelt, jag tog bort din kommentar eftersom ordvalet inte hör hemma på Kyrkans tidnings web.

 • Trött

  "Blott i det öppna" - säger Helle Klein, som aldrig tvekar en sekund att spy etter och galla, förlöjliga och förhåna de som inte delar hennes egen skruvade vänsteragenda.

  Fick Helle Klein bestämma själv gissar jag de flesta PRÄSTER som inte tycker som hon skulle avkragas. Och vanligt folk... Ja, det är väl inte särskilt intressanta, egentligen.

  Jag skulle vilja ha tillbaka del av min kyrkoavgift som går till Helle Kleins lön, för jag tycker inte hon är värd någon.

 • Patrik N

  Så här uppfattar en person ditt resonemang Helle (i en kommentar på Seglora Smedjas Facebooksida): "Ja, Kristen opinion andas 30-tal och brunskjortor så det rungar om det! Läskigt."

  Det är dags att förstå nu, Helle Klein, vilka stämningar det är som du piskar upp.

  https://www.facebook.com/pages/Seglora-smedja/112969614997

 • Sidor