Uppdrag granskning

Själavård och sexualpolitik

Annika Borg

Bild på skribent: 

Sex säljer, konstaterar jag så här i efterdyningarna av Uppdrag gransknings program ”Bögbotarna”. Fast det utlovade scoopet fick ju lite pyspunka.

Svenska kyrkan skickade långt innan sändning ut material till stiften, så att anstormningen av kränkta medlemmar och grävande journalister skulle bli bemötta med korrekt information. Lite räddhågset, kan man tycka. Det kanske hade varit bättre att förbereda sig bakom kulisserna, sätta sig ned med en tekopp, ett anteckningsblock och aningen is i magen och se programmet för att efteråt besluta om det verkligen var code red som gällde.

Nu har i alla fall själavård blivit ordet på allas läppar. Och själavård är inte en enkel sak. Fast att döma av eftersnacket verkar det sannerligen vara det. Kulturpersonligheter, kommunikatörer, förståsigpåare av alla de slag har uttryckt hur präster ska göra i svåra situationer och som ett mantra upprepat att själavården är till för konfidenten.

Alla tycks veta hur man på rätt sätt tar hand om den människa som håller på att gå sönder. En av prästerna i programmet, som fick tala i öppen mikrofon, visste tydligen också hur man genom två formuleringar får en människa som föraktar sig själv att älska sig själv och acceptera den hen är.

Jag undrade i min fåtölj om vi verkligen menade samma sak med själavård. Att lyssna till en människas berättelse om sitt innersta är stort, ansvarsfullt och komplicerat. Det är vånda och välsignelse.

Vid två tillfällen har jag fått vända mig till mina dåvarande biskopar för stöd i knepiga själavårdsfrågor. Stöd och råd som aldrig kunde bli precisa, eftersom min tystnadsplikt hindrade mig från att vara öppen. Men stödet räckte och var avgörande för att orka bära. En gång har jag suttit i domstol och utfrågats och vägrat ge uppgifter, även det på grund av tystnadsplikten. Själavården är till för konfidenten, ja, så är det. Och det kan kosta på.
Präster kan göra människor besvikna. Missa tonträffen, förstå fel. Människor kan bli arga, eftersom svaren de så gärna vill ha kanske inte finns. Det händer att präster får ta till oortodoxa metoder. Jag har bett böner med innehåll som varken kommunicerar kyrkomötesbeslut eller min egen teologi. Själavården är till för konfidenten.

Skulle jag bett med och för en människa som var plågad av sin sexualitet? Ja, men inte på det sätt jag såg klipp ur. Fast jag skulle heller inte avvisa en människa med något klämkäckt ”acceptera dig själv”.
Själavården är till för konfidenten. Men det vore bra om de som påstår det har respekt för och ett uns insikt i själsörjarens verklighet.

Det vore också bra om Svenska kyrkan blev uppmärksammad, och lät sig uppmärksammas, för något annat än det som har med sexualitet – oavsett färg, form och innehåll – att göra. För ärligt talat, det är faktiskt inte riktigt kyrkans kompetens- eller huvudområde. Och det märks, både i parader och på band inspelade i lönndom.

Annika Borg

Bild på skribent: 
 • 8 Kommentarer

  Logga in för att kommentera

 • Allan Karlsson

  Detta du skriver om har jag inte hört ett dyft från min församling. Det skrivs så mycket om sex och homo så skall vi läsa allt blir det så tröttsamt. Tidigare behövdes inte sprida sådant, vi klarade det i vårt långa 56½ åriga lyckliga äktenskap utan inblandning av s.k. experter.
  Men du, vad tror du det bär i vårt fina land med allt om sex m.m.? Kyrkan är på fel väg enl. min mening men det kanske inte du tror??

 • Tomas Kindahl

  Ett långvarigt "själavårdsunderskott" har varit kristendomens attityd till "låga drifter" som något "syndigt/smutsigt", medan attityden till naturen utanför mänskligheten på ett sunt sätt utvecklats till ett förvaltarskap. På samma sätt borde attityden till den egna biologiska kroppen uppdateras, såsom något vi fått av Gud, och på bästa sätt har att förvalta. Det borde inte vara drifterna i sig som är något "syndigt/smutsigt", utan huruvida man gör något konstruktivt av dem, samtidigt som man upprätthåller respekten till medmänniskorna.

  Det här tycker jag är en mycket viktig fråga som man bör diskutera igenom öppet.

 • En anonym en

  "Det vore också bra om Svenska kyrkan blev uppmärksammad, och lät sig uppmärksammas, för något annat än det som har med sexualitet – oavsett färg, form och innehåll – att göra. "

  Då måste Svenska Kyrkan faktiskt börja hålla på med annat än sexualitet, politik, mänskliga åsikter om alla möjliga världsliga saker. Vad gör du själv Annika som syns och hörs överallt hela tiden. Villket i sig är bra eftersom du alltid säger bra saker och är kanonduktig. Jag lyssnar jättegärna på dig. Men det är bra det att du är PRÄST. Då borde du prata om saker som Jesus, Försoning, Frälsning, Gud, Himlen...Hur ofta hör man sådant ur din mun? Varför håller du tankar för dagen istället för den mera religiösa morgonandakten på morgnarna?

 • Josef Edebol

  Seal of approval, bra artikel, tack!

 • Annika Borg

  Hej "anonym". Jag har direktsänt 7.50 i P1 sedan början av 90-talet. Då var programmet mer av en andakt till sin form. När detta sedan ändrades förde jag diskussioner med dåvarande producent Dag Tuvelius om den nya formen. Sedan början av 2000-t är uppdraget alltså bitvis annorlunda - och jag är fortfarande väldigt glad över att ha förtroendet att ha detta uppdrag. De tidiga andakterna 5.50 har frågan till mig alltså aldrig handlat om, utan om direktsända och aktualitetsanknutna program. Min inställning är att det är positivt att präster medverkar i Tankar för dagen, idag är vi inte många. Med vänlig hälsning, Annika

 • Malin Fagerlind

  Annika, jag gläder mig precis som 'en anonym en' över de texter jag läst av dig (även om vi nog har olika bibelsyn). Du vågar ta upp viktiga frågor som går emot de ståndpunkter som antagits av de ledande personerna inom Svenska kyrkan. Därigenom träder du fram som en försvarare av Sanningen - Guds Ord som är förkroppsligad i Jesus Kristus, Guds Son. Men jag håller också med om detta - tala och skriv ännu mer om Honom och det Han gjorde för oss på korset! Vill ge dig Filipperbrevet 2:6-11 och Höga visan 2:4-6. Gud välsigne dig, och fortsätt att stå upp för Guds Ord! Varma hälsningar, Malin

 • Allan Karlsson

  Annika, du fick en bra påstötning av anonym och det är precis som jag sagt ett flertal gånger, predika evangelium om Jesus.

 • En anonym en

  Tack Annika Borg för svaret.
  Tillbaka till din artikel här. "Och själavård är inte en enkel sak. " Men är kanske det viktigaste som finns här i världen. Roten till all världens ondska finns inom oss i sådant djup att dit når inte vem som helst. Det räcker inte med att vara klimatvänlig, vegetarian, feminist, you name it. I praktiken är det religionen som finns tillhands för vanliga människor och som har nyckeln, Jesus Kristus. Då måste de som känner till och håller i nyckeln också ANVÄNDA den. Visserligen har vi mirakelkursare en helt annan teologi kring synd/ondska (och nästan allt annat) än ni kristna men vi är överens om att mänskligheten behöver frälsning ur sin situation som den upplever den.

Mer inom samma ämne
Uppdrag granskning
Uppdrag granskning
Uppdrag granskning
Uppdrag granskning
Uppdrag granskning
Uppdrag granskning
Uppdrag granskning