Höga löner 17

Var män med ryggrad – sänk era löner

En lönerevision är nödvändig för Svenska kyrkan. Biskop Hans-Erik Nordin och kyrkoherde Ingemar Söderström borde ställa sig i spetsen för denna.

De har bestämt sig för att huka och vänta. Från säkra källor har det framkommit att superkyrkoherdarna och biskoparna inte tänker sänka sina löner. Något jag uppmanade till i Kyrkans Tidning nummer 51/52 2013. Girigheten har dem i ett fast grepp och de förmår inte frigöra sig. De räknar med att stormen ska dra förbi. Vi måste hjälpa dem. Högre insatser behövs.

Jag lyfter därför fram den superkyrkoherde som strax är min och den biskop jag redan har: Ingemar Söderström (63 000 kronor) och Hans-Erik Nordin (68 300 + gratis bostad). Jag väljer dessa för att jag gillar båda men också för att de har lätt att ställa mig till svars för den uthängning som följer. Huvudskälet är dock att kyrkans ledare gör precis som Afrikas zebror: De gömmer sig i flocken för att överleva, det vill säga, för att slippa omvända sig från den djupt förankrade egoismen som behärskar oss.

Jag väljer att utmana Ingemar och Hans-Erik av ytterligare ett skäl: Det kostar dem minimalt att vända synden ryggen, men de har allt att vinna. Båda är till åren såsom Hanna och Symeon. De har länge haft välbetalda jobb i kyrkan och därför hunnit köpa sina fritidshus, haft långa utlandssemestrar och fylla barn och barnbarns fondportföljer.

Att i dag, kort tid före pensioneringen, gå ner i lön kostar inte mycket. Däremot har de allt att vinna. I stället för att – efter denna artikel – i historieböckerna på en halv rad bli ihågkomna som etiskt och teologiskt mycket små människor, får de chansen att ställa sig i spetsen för en nödvändig lönerevision i Svenska kyrkan. De kan gå först och ge kraft åt förändringen. De kan göra skillnad. Minns ni möjligen Martin Luther? Ingemar och Hans-Erik: jag ger er chansen att bli män med ryggrad.

Snart faller yxhugget. Jag är förbrukad i denna fråga: fler än två artiklar får man inte in. Men alla ni andra som tillhör Svenska kyrkan borde redan planera nästa steg. Jesus säger att om lärjungarna tiger kommer stenarna att ropa. Det är ni kyrkotillhöriga som är dessa heliga stenar som genom era liv slipats till att se skillnad mellan sanning och lögn. Ni har möjlighet att rädda våra ledares salighet. Bibeln lär att inga orättfärdiga kan ärva Guds rike. Vi har alla en skyldighet att be för våra kyrkoherdar och biskopar. Men låt oss även gå till praktisk handling för att rädda dem. Den digitala världen öppnar för mängder av möjligheter. Börja i kväll! Rädda oss som vigts till tjänst i kyrkan. Hjälp oss att få vara med vid den stora festen i himlen.

Björn Helgesson
Överbetald komminister
 i Örebro Olaus Petri

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne