En fråga som är synnerligen viktig för vårt demokratiska samhäller är om sekularisering och individualisering över huvud taget är möjlig inom islam? Frågan ställs av Karl-Eric Hansson.
I Kyrkans Tidning nummer 16/16 säger professor Leif Stenberg, Lunds universitet, i en forskningsrapport bland annat följande:
”Relativt få är aktiva i någon moské, det pågår en sekularisering och en individualisering av den religiösa praktiken.” I artikelns inledning säger han att det saknas en samlad kunskap om hur vanliga muslimer lever och utövar sin religion i Sverige.
Forskning om detta är säkerligen bra och den skulle ge oss mer faktaunderlag i aktuell debatt. Jag skulle dock vilja ställa en fråga som är synnerligen viktig för vårt demokratiska samhälle. Frågan är av teologisk art. Är sekularisering och individualisering över huvud taget möjlig inom islam?
Jag misstänker att detta inte är möjligt, ty grunden i islam är att religionen är större än statens parlament och riksdag och ger inte staten tillåtelse att stifta lagar utan islams godkännande.
Den kristna religionen hade länge en stark hand över de västerländska regeringarna, men efter upplysningstiden skildes staten successivt från religionen under de efterföljande århundradena. Man fann – via olika vägar och synsätt – att en tydlig skyddsmur mellan stat och religion var bästa garanten för jämlikhet, rättvisa och broderskap.
Tydligt är att grupper inom islam inte accepterar vissa västerländska lagar utan i stället lyder islams lagar. Hur kommer dessa grupper att agera mot sekulariserade och individualiserade muslimer? Kommer representanter från de förstnämnda grupperna att infiltrera politiska partier i syfte att successivt få politisk majoritet med lånta kläder.
Islam har ingen kyrka, det vill säga ingen egen organisation så som den kristna kyrkan. Islam är ett med staten. Sekulariseringen i den kristna kyrkan var möjlig, därför att kyrkan tillåter och respekterar den enskildes egna åsikt.
I vår västerländska demokrati har var och en frihet att tillhöra den religion eller förening den själv vill. Detta är dock en svaghetspunkt i demokratin. Att tillåta den kraft som avser att kraftigt begränsa den enskildes rätt att tänka fritt både beträffande politik och religion.
På detta sätt är religion och politik beroende av varandra. På detta sätt hänger de ihop men de måste ha en tydlig skiljemur mellan sig, för att vi ska kunna behålla friheten och kunna nå jämlikhet, rättvisa och broderskap.
Därför denna min fråga till forskare i teologi: Är sekularisering och individualisering över huvud taget möjlig inom islam?
Undertecknad är troende i Kristus.
Karl-Eric Hansson
Grebbestad
LÄGG TILL NY KOMMENTAR