<b>MOTHUGG</b> Svenska kyrkan stödjer ekologiska odlingsmetoder i fattiga länder. Det står att läsa i en alldeles utmärkt skrift, Ekologiska jordbruksmetoder och mat i ett förändrat klimat utgiven av Svenska kyrkan. Därför blir jag förvånad att läsa i en ledare i Kyrkans Tidning den 6 oktober att kyrkan bör driva frågan om genmodifiering och att det är en metod att hjälpa de små bönderna.
Gentekniken ska inte överlämnas helt i forskarnas händer, utan bedömning behövs av människor utanför forskarvärlden. Det är bland annat därför som Gentekniknämnden består till hälften av representanter för de politiska partierna.
Frågan är vem som efterfrågat tekniken med GMO. Runt om i världen pågår en kamp där framför allt småbönder, till exempel genom organisationen Via Campesina, kämpar för att slippa GMO:s välsignelse.
Argumenten är främst att GMO hotar den biologiska mångfalden, ökar insatsen av kemiska bekämpningsmedel, kan sprida sig och smitta andra odlingar samt leda till resistens mot bekämpningsmedel. Men även rädsla att bli beroende av stora multinationella företag.
Den fina förvaltarskapstanken, det vill säga att vi äger inte jorden, utan vi förvaltar den åt kommande generationer, måste vara vägledande. Därför är det viktigare än någonsin att stå upp för och välja ett ekologiskt och uthålligt jordbruk bland annat av solidaritet med dem som inte får äta sig mätta idag och imorgon. Och i det vägvalet, står det inte GMO, konstgödsel och bekämpningsmedel på vägskylten.
Kew Nordqvist
(MP), ersättare i Miljö- och jordbruksutskottet , ledamot i Gentekniknämnden, jordbrukspolitisk talesperson ,
fd arrendator i Linköpings stift
LÄGG TILL NY KOMMENTAR