Staten har alltid förfogat över vigselrätten för Svenska kyrkan och för prästerna.
replik
vigselrätten
När Svenska kyrkan år 1986 antog den alltjämt gällande ordningen för vigselgudstjänst utformades den utifrån att prästerna har vigselrätt. Ingen ändring skedde vid förra årets kyrkomöte. Därför är det osolidariskt mot kyrkan att avsäga sig vigseluppdraget. Staten används i realiteten mot den kyrka i vars tjänst vi står.
Redan före beslutet om vigsel för par av samma kön gällde, att det är kyrkan och inte prästen som ansvarar för att ett enskilt par får vigas i kyrkan. Inte heller här skedde någon ändring. Därför är det onödigt att avsäga sig vigseluppdraget för att undvika att viga samkönade par. Det är dessutom osolidariskt mot andra präster i aktiv tjänst som har teologiska problem med 2009 års beslut. De blir mer utsatta genom provokationen.
Enskilda präster förfogar inte över kyrkans vigningstjänst och beslutet att som normalordning koppla vigselgudstjänsten till den vigselrätt som staten förfogar över. Vill man få bort den kopplingen, får man verka för att kyrkan ändrar sitt beslut. Vill man att obligatoriskt civiläktenskap införs, måste man agera politiskt. Det är att agera solidariskt – och demokratiskt. Det stämmer också bättre med de vigningslöften som vi avgett vid prästvigningen.
Ragnar Persenius
biskop i Uppsala
LÄGG TILL NY KOMMENTAR